Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

A sárga szín szerepe a gyerekszobában

A sárga szín karakteres árnyalatai rengeteg pozitív hatással rendelkeznek, azonban egy fontos szabályt be kell tartani a gyerekszobában: a túl sok sárga ugyanis nem javítja, hanem ronthatja a gyerekek közérzetét!

A színek ereje

Előfordult már veled, hogy ránéztél egy színes képre és izgalom fogott el? Vagy beléptél egy szobába, és hirtelen nyugodtabbnak érezted magad? Ez is jól példázza, a színek mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben. Hiszen egy árnyalat vonzalmat válthat ki – vagy épp ellenkezőleg, taszíthat minket –, befolyásolja a közérzetünket és a döntéseinket. Valójában ezzel már évszázadokkal ezelőtt is tisztában voltak: az egyik első tudományos felfedezés Isaac Newton nevéhez köthető, de a színek pszichológiáját például Goethe is vizsgálta 1810-ben megjelent Színtan című könyvében. Napjainkban a stylistok, a lakberendezők és a grafikusok is előszeretettel használják a színek erejét, illetve a színterápiában is kihasználják, hogy tudat alatt egy-egy árnyalathoz azonnal egy érzést, hangulatot párosítunk.

Miért ne vehetnénk figyelembe ezt a gyerekszoba berendezése során is? Habár a csecsemők egy ideig nem érzékelik megfelelően a színeket, ez nem jelenti, hogy ne kellene átgondolnunk, milyen tapétát és bútorokat válasszunk! Hiszen ahogy nőnek, kedvüket és biztonságérzetüket is könnyen befolyásolja, hogy milyen árnyalatok veszik őket körül. 

sárga színű szoba

A sárga szín jelentése

A citromsárga színt legtöbbször a napsugarakkal azonosítjuk – így nem véletlen, hogy pozitív energia kapcsolódik hozzá. A sárga különböző árnyalatai boldogságot árasztanak, növelik az optimizmust. Vagyis ez a szín már egészen pici korban jó hatással lehet a gyerekek közérzetére. Ráadásul ahogy cseperednek, úgy még fontosabbá válhat. Ugyanis a citromsárga aktivizálja a memóriát, elősegíti a koncentrációt – a készségfejlesztő feladatok elvégzése, valamint a tanulás közben is segítséget nyújthat, ha a sárga feltűnik a gyerekek környezetében. Annak ellenére, hogy a sárgához több országban is negatív tulajdonságok is tartoznak – Görögországban a szomorúság, Franciaországban és Magyarországon pedig az irigység színeként ismert –, ez nem von le semmit a mentális jólétre gyakorolt pozitív hatásaiból. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a sárgával nem szabad túlzásba esni: ha túl sok helyen jelennek meg élénkebb árnyalatai, könnyen nyugtalanná válhat a baba és az elalvást is nehezebbé teszi. 

A sárga narancsos, okker és mustárszínbe hajló árnyalatai is hasonló tulajdonságokkal bírnak: megnyugtatják a gyerekeket és serkentik a kreativitást. Azonban ezekre a melegebb tónusokra is igaz, hogy nem szabad túl sokat használni belőlük, hiszen nyűgössé teszi a gyerekeket.

Milyen stílusok és színek passzolnak a sárgához?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sárga az egyik legkedveltebb gendersemleges szín. Élénkebb árnyalatai tökéletesek arra, hogy egy neutrális színű szobában 1-2 elemet kiemeljünk. Ezt megtehetjük sárga falmatricákkal, egy nagyobb sárga alakzat felfestésével a falra, de akár egy bútort is hangsúlyossá tehetünk vele. A citromsárga pasztell árnyalatai közkedveltek a minimalista stílussal, valamint a szürke, a fehér vagy a menta színnel párosítva. A narancsos, okker és mustár árnyalatok az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak – ezzel inkább a természetközeli, bohém és vintage stílus kedvelői dolgoznak, hiszen kombinálhatóak a földszínekkel, illetve a nyers fa felületekkel.

Nézz körül a babyberry kínálatában, ahol sokféle sárga és mustár gyerekszobai kiegészítő közül válogathatsz!

sárga termékek

Tartalomhoz tartozó címkék: blog