Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

Miért jó a menta szín a gyerekszobában?

A környezetünkben megjelenő színek könnyen befolyásolhatják a közérzetünket, ezért nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat választasz a gyerekszobába. Most annak járunk utána, milyen pozitív hatásai lehetnek a menta részleteknek.
 

A színek ereje

Néha bele sem gondolunk, hogy a színek mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben. Könnyen megfeledkezünk arról, hogy egy árnyalat vonzalmat válthat ki – vagy épp ellenkezőleg, taszíthat minket –, befolyásolja a közérzetünket és a döntéseinket. Valójában ezzel már évszázadokkal ezelőtt is tisztában voltak: az egyik első tudományos felfedezés Isaac Newton nevéhez köthető, de a színek pszichológiáját például Goethe is vizsgálta 1810-ben megjelent Színtan című könyvében. Napjainkban a stylistok, a lakberendezők és a grafikusok is előszeretettel használják a színek erejét, illetve a színterápiában is kihasználják, hogy tudat alatt egy-egy árnyalathoz azonnal egy érzést, hangulatot párosítunk.

Miért ne profitálhatnánk ebből a gyerekszoba berendezése során is? Habár a csecsemők egy ideig nem érzékelik megfelelően a színeket, ez nem jelenti, hogy ne kellene átgondolnunk milyen tapétát és bútorokat választunk. Hiszen ahogy nőnek, már a nagyobb babák kedvét és biztonságérzetét is könnyen befolyásolja, hogy milyen árnyalatok veszik őket körül. 
menta szobák

A menta szín jelentése

A zöld és a kék különbözői árnyalatai állandóan jelen vannak az életünkben – az égboltra, illetve a vízre emlékeztetnek minket, amik körülvesznek bennünket a természetben. Ez magyarázza, hogy a mentazöld és -kék szín megnyugtatja a gyerekek lelkét, hiszen ismerős közeget teremt a szobában. Ráadásul a kutatások azt bizonyítják, hogy a menta zöldbe hajló árnyalati a kreatív gondolkodást, a memóriát és a koncentrációt is javítják – azaz megfelelő atmoszférát teremtenek a tanuláshoz. Kifejezetten hasznos lehet, ha a gyerekek olvasni tanulnak: egy tanulmány megállapította, ha egy átlátszó zöld lapot tesznek a lap tetejére, az javíthatja olvasás sebességét és a szöveg megértését.

A hűsítő hatása miatt a menta kékes tónusait gyakran ajánlják olyan gyerekeknek, akik rosszul alszanak a melegebb nyári estéken. Ha a pici nehezen viseli a meleget, helyezz el néhány hűvös menta kiegészítőt (például párnát, rácsvédőt vagy falmatricát) a szobában – arra viszont vigyázz, hogy ne legyenek mellette meleg árnyalatok, például narancssárga vagy piros. A másik hasznos tulajdonsága, hogy csökkenti a szorongást, ezért a dührohamra hajlamos, viselkedési problémákkal küzdő gyerekek szobájában is tanácsos használni.

Milyen stílusok és színek passzolnak a mentához?

A menta meglepően sokoldalú: nyugodtan kijelenthetjük, hogy rengeteg gyerekszoba stílussal remekül kiegészítik egymást. A világosabb, pasztell árnyalatai például nagyon népszerűek a modern, minimalista stílusban berendezett terekben és az elegáns, vintage hatású enteriőrökben is gyakran feltűnik. Sötétebb árnyalataival általában a bohém, eklektikus szobákat díszítik, hiszen a nyers fával, a különleges textúrájú anyagokkal és a retró díszítőelemekkel is remek párost alkotnak.

Amennyiben a világosabb menta mellett teszed le a voksod, gyakorlatilag bármilyen színt választhatsz mellé. Párosíts hozzá halvány rózsaszínt, ha játékos eleganciát csempésznél a gyerekszobába. A menta + babakék kombinációval üdítő, légiesen könnyed légkört varázsolhatsz a szobába. A citromsárga mellett élénken mutat, ezért a bohém és eklektikus stílusú terekben igazi jolly joker. Merész, mégis frissítően könnyed végeredményre vágysz? Akkor fekete kiegészítőket keress mellé! A legnépszerűbb párosról se feledkezzünk meg: a szürke + menta színpár a skandináv sikk ismérve.

Nézz körül a babyberry kínálatában, ahol rengeteg menta gyerekszobai kiegészítőt találsz!

menta színű termékek

Tartalomhoz tartozó címkék: blog