Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Hol aludjon a baba?

Hol aludjon a baba?

A hol aludjon a baba kérdésre nincs egyértelmű válasz. Baba és mama függő, hogy mi a legjobb megoldás. Egy biztos, annak kiválasztásában, hogy hova tegyük a kiságyat, a legfontosabb szempont, hogy az anya minél többet tudjon aludni.

Igen, jól látod, itt most Rólad van szó. Természetes, hogy szülőként mindent megteszünk a gyermekünkért, de ebben a kérdésben muszáj önzőnek lenned. Egy kimerült, alváshiánnyal küzdő anya többet hibázik és türelmetlenebb. Az első néhány hét, amíg összeszoktok a babáddal, nem lesz egyszerű. Könnyítsd meg a dolgod azzal, hogy a lehető legtöbbet alszol!

A gyerekszoba berendezésekor biztosan sokat gondolkodtatok már rajta, hogy hova tegyük a kiságyat. Bizonyára megtaláltad a szerinted legjobb helyet. Készülj fel rá, hogy ez változhat! Lehet, hogy a babaszoba berendezése design szempontból így tökéletes, de vagy Te vagy a babád nem tud így megfelelően pihenni.

Sok függ attól is, hogy a babád hogyan tud elaludni. Van, aki a mozgásos altatást szereti (ringatás, babakocsiban tologatás), de lehet, hogy csak akkor tud elaludni, ha leteszed valahova. Ez az első néhány hétben fog kialakulni.

Egy biztos, hogy a kisbabák igénylik az anya közelségét. 

Együttalvás a babával

A gyerekpszichológus szerint az együttalvás szolgálja legjobban a baba érdekeit. 

Az első néhány hétben „szagról” ismeri fel az anyukáját, ezért karnyújtásnyi közelségben érzi a legjobban magát.

Az újszülöttek gyakran ébrednek éjszaka is, hiszen az anyatejet hamar megemésztik és megéheznek. Az éjszakai szoptatás is egyszerűbb, ha egy ágyban alszol a babával. Néhány hónap múlva ráadásul már „önkiszolgálóvá” is válhat, így félálomban is meg tudod szoptatni. Míg ha külön szobában altatod, minden alkalommal át kell menned hozzá, aztán lábujjhegyen kilopózni, hogy ne ébredjen fel.

Gyakori aggodalom, hogy az együttalvás során valaki ráfekszik a babára. Anyaként ettől nem kell félned –bizonyított tény, hogy a babával együtt alvó anyák éberebben alszanak, és már egy egészen apró légzéskimaradásra is felébrednek. Így az együttalvás a hirtelen bölcsőhalál megelőzésében is segít.

Ha a párod aggódik amiatt, hogy ráfekszik a babára, használjatok babafészket! A babafészek szivacsfalai meggátolják, hogy a baba elguruljon, vagy hogy véletlenül ráforduljatok. Később pedig ha át akarod rakni a saját ágyába, a babafészekkel együtt könnyebb mozgatni, és kisebb az esélye, hogy felébredjen közben.

Az együttalvás kapcsán mindig felmerül a kérdés, hogy meddig aludjon a gyerek a szülővel? A gyerekpszichológus szerint ezt a kicsi maga fogja eldönteni. Amikor már nem igényli annyira a közelséged, át fog költözni a saját szobájába. Ha van türelmed ezt kivárni, fel sem merül az a kérdés, hogy hogyan szoktassuk a gyermeket az egyedül alvásra.  

Babasarok a hálószobában

Kis lakások esetében kényszermegoldás is lehet, hogy a babasarkot a hálószobában kell berendezni. Még ha van is külön szobája a babának, az első pár hónapban praktikus lehet, ha a kiságyat a hálószobában helyezitek el.

Kevesebbet kell éjszaka mászkálnod, és az, hogy hallhatod a babád szuszogását, téged is megnyugtat. Jó megoldás ez akkor is, ha a párod nem támogatja az együttalvást.

A kiságy elhelyezése a szobában így is kérdéses lehet. Ha szó szerint veszed a babasarkot, akkor rakhatod a kiságyat a szoba egy elkülönített részébe a pelenkázóval együtt. Ennek hátránya, hogy az éjszakai szoptatáshoz mégiscsak fel kell kelned, hogy kivedd a kiságyból.

Másik megoldás, ha a kiságyat a saját ágyatok mellé teszed. Erre a célra kitalált megoldás a babaöböl, amit tulajdonképpen az egyik oldalán nyitott kiságyat jelent. A fekvőfelület magassága állítható, így könnyen tudod a saját ágyad magasságához igazítani. Bár a legtöbb babaöböl márka számára fontos az esztétikus megjelenés és dizájn, akkor sem történik semmi baj, ha a normál kiságy egyik rácsát veszed le, és tolod az ágyatok mellé.

Külön babaszoba

A baba alhat akár az első pillanattól kezdve külön szobában. Jó döntés ez akkor, ha fontos számotokra a privát szféra, vagy a házaséletetek féltitek.

Praktikus, ha a babaszobába bekerül egy „anyaágy” is a kiságy mellé. Az első néhány hónapban könnyebb, ha éjszaka össze tudsz bújni a babáddal, és nem kell mindig ülve szoptatnod. Az ágy kiválasztásánál figyelj rá, hogy elég széles legyen ahhoz, hogy mindketten kényelmesen elférjetek! Bár ez az ágy csak átmeneti megoldásnak tűnik, érdemes jó matracot választani hozzá, hogy kényelmesen tudj pihenni benne.

A gyerekszobában  lévő plussz heverő jó szolgálatot tesz akkor is, ha fogzás miatt gyakran ébred a baba, vagy 2 éves kora körül elkezd félni a sötétben. Sőt, ha még nagyobb lesz, a barátai is alhatnak rajta. 

Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Az Ecoháztartás "ecoegg" termékeit szívből ajánljuk a babyberry termékek mosásához: egyrészt nem tartalmaznak vegyszereket, így az érzékeny bőrű babák számára is ideális, ráadásul újrahasznosított anyagokból készült, így 100%-ban környezetbarát.
Kíváncsi vagy, miért lett a szoptatós kendő a babyberry legnépszerűbb terméke? Most mindent elárulunk a hónap kedvenc termékéről.
Októberben is AJÁNDÉKKAL kedveskedünk a vásárlásod mellé!