Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Vlies tapéta felrakása

A vlies tapéta felrakása könnyebb, mint az átlagos tapétáé. Egyszerű bánni vele: nem szakad, nem gyűrődik. Van azonban néhány fontos szabály, amit a vlies tapéta felrakásánál be kell tartani, hogy a végeredmény olyan szép legyen, amilyet elképzeltél.

Ha most ezt olvasod, akkor Te már biztosan tudod, hogy a növényi rost alapú vlies tapéta, más néven gyapjúrostos tapéta mennyi remek tulajdonsággal rendelkezik.
 - Papír helyett un. nem szőtt (non woven) textil alapja van, így szárazon is felrakható. Magyarul a tapétaragasztót nem a tapétára, hanem a falra kell kenni, amitől sokkal egyszerűbb bánni vele. Főleg a plafonon.
 - Visszaszedhető: ha a felrakás közben elcsúszik a minta, szakadás nélkül lehúzható, és igazítás után visszarakható a falra.
 - Rugalmas: a textil alapnak köszönhetően követi a fal mozgásait, vetemedését. Ezért új építésű lakásokban és tetőtérben is hosszú távon szép marad. Sőt, kisebb repedéseket, falhibákat is korrigálni lehet vele.
 - Légáteresztő: átereszti a falban található nedvességet, párát, így nem penészedik. 
 - Nyom nélkül eltávolítható: szárazon is egyben lehúzható a falról, ha meg akarod változtatni a gyerekszoba hangulatát, nem kell órákig vakarni a tapétadarabokat.

Ezért is szeretjük annyira a LILIPINSO gyerekszobába való tapétáit – na meg a gyönyörű dizájnért!

A vlies tapéta felrakásához szükséges eszközök

A legfontosabb a kifejezetten gyapjúrostos tapétákhoz készült tapéta ragasztó. A hagyományos tapéta ragasztók nem megfelelőek! Javasoljuk a Metylan Direct tapétaragasztót. Érdemes a hozzá való Metylan Direct ragasztóhengert is beszerezni, amivel pont annyi ragasztót tudunk felvinni a falra, amennyi szükséges. 

Szükség lesz még egy széles ecsetre vagy hengerre a tapéta lesimításához, ill. egy hosszú vonalzóra vagy lécre és egy snicerre a tapéta elvágásához.

Kellhet még:
 - takarófólia a padlóra, hogy tiszta maradjon a tapéta a kiterítés során,
 - keverőtál és keverőeszköz a tapétaragasztóhoz,
 - vízmérték, függőón, mérőszalag és ceruza a tapéta helyének kiméréséhez,
 - és egy nagy, puha szivacs a kifolyt ragasztó letörléséhez.

Vlies tapéta felrakásának lépései

A fal alapozása

Első lépésként a tapétázandó falat le kell alapozni. Ehhez használhatsz mélyalapozót vagy magát a tapétaragasztót erősebben felhígítva. Ennek célja, hogy a fal apró repedéseit előre feltöltsd, hogy az ne szívja fel a ragasztót a tapéta elől. Az alapozás után meg kell várni, amíg az alapozás megszárad.

A falnak a tapéta felrakása előtt száraznak, por- és zsírmentesnek kell lennie. Ha az alapozást előző nap csináltad, egy puha kefével pormentesítsd a falat, mielőtt nekiállnál a tapéta felragasztásának!

Tapéta felrakása

A tapétázást érdemes ablak vagy ajtó mellől indítani. Vízmértékkel vagy függőónnal ellenőrizd, hogy a tapéta teljesen függőleges legyen. Segítségként a ceruzával fel is rajzolhatsz egy segédvonalat ehhez.

A speciális vlies tapéta ragasztót hígítás nélkül, sűrű, pudingszerű állapotában kend fel a falra. A bekent felület legyen kb. 20 cm-rel szélesebb, mint a tapéta csík. Az is jó megoldás, ha rögtön 2-3 csíknyi területet lekensz ragasztóval.

A tapétát a legmagasabb ponttól kezdve, felülről lefelé haladva tedd fel a ragasztóval bekent falra. Felülről lefelé, majd középről kifelé haladva simítsd el egy széles, puha kefével, hengerrel vagy tapéta simítóval. 

A fal alján, a padlónál egy vonalzó vagy léc mellett vágd le a felesleges tapétát.

Ismételd a fenti műveletet addig, amíg körbe nem értél. :)

Figyelj a széleken az illesztésre, különösen mintás tapéta esetén! De ne aggódj, a vlies tapétában pont az a jó, hogy ha elcsúszna a minta, nagyon könnyen tudsz korrigálni.

 

Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
A babyberry webshopban, valamint a babyberry és barátai showroomban a skandináv márkák mellé kedvenc magyar márkáinkat válogattuk össze, akik egyedi és minőségi termékeikkel már sok vásárlónk szívét elnyerték. Nézzük, kik maradtak ki az első részből!

A babyberry webshopban, valamint a babyberry és barátai showroomban a skandináv márkák mellé kedvenc magyar márkáinkat válogattuk össze, akik egyedi és minőségi termékeikkel már sok vásárlónk szívét elnyerték. Nézzük, kikről van szó!

Ha valami igazán különleges és stílusos karácsonyi ajándékkal szeretnétek meglepni babás vagy kisgyerekes ismerősötöket, akkor jó helyen jártok: megmutatjuk most Nektek, hogy mik a kismamák és mamik abszolút kedvencei nálunk – ezek közül bármit is választotok, biztosan nagy sikeretek lesz!