Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

VLIES TAPÉTA FELRAKÁSA

A vlies tapéta felrakása könnyebb, mint az átlagos tapétáé. Egyszerű bánni vele: nem szakad, nem gyűrődik. Van azonban néhány fontos szabály, amit a vlies tapéta felrakásánál be kell tartani, hogy a végeredmény olyan szép legyen, amilyet elképzeltél.

Ha most ezt olvasod, akkor Te már biztosan tudod, hogy a növényi rost alapú vlies tapéta, más néven gyapjúrostos tapéta mennyi remek tulajdonsággal rendelkezik.
 - Papír helyett un. nem szőtt (non woven) textil alapja van, így szárazon is felrakható. Magyarul a tapétaragasztót nem a tapétára, hanem a falra kell kenni, amitől sokkal egyszerűbb bánni vele. Főleg a plafonon.
 - Visszaszedhető: ha a felrakás közben elcsúszik a minta, szakadás nélkül lehúzható, és igazítás után visszarakható a falra.
 - Rugalmas: a textil alapnak köszönhetően követi a fal mozgásait, vetemedését. Ezért új építésű lakásokban és tetőtérben is hosszú távon szép marad. Sőt, kisebb repedéseket, falhibákat is korrigálni lehet vele.
 - Légáteresztő: átereszti a falban található nedvességet, párát, így nem penészedik. 
 - Nyom nélkül eltávolítható: szárazon is egyben lehúzható a falról, ha meg akarod változtatni a gyerekszoba hangulatát, nem kell órákig vakarni a tapétadarabokat.

Ezért is szeretjük annyira a LILIPINSO gyerekszobába való tapétáit – na meg a gyönyörű dizájnért!

A vlies tapéta felrakásához szükséges eszközök

A legfontosabb a kifejezetten gyapjúrostos tapétákhoz készült tapéta ragasztó. A hagyományos tapéta ragasztók nem megfelelőek! Javasoljuk a Metylan Direct tapétaragasztót. Érdemes a hozzá való Metylan Direct ragasztóhengert is beszerezni, amivel pont annyi ragasztót tudunk felvinni a falra, amennyi szükséges. 

Szükség lesz még egy széles ecsetre vagy hengerre a tapéta lesimításához, ill. egy hosszú vonalzóra vagy lécre és egy snicerre a tapéta elvágásához.

Kellhet még:
 - takarófólia a padlóra, hogy tiszta maradjon a tapéta a kiterítés során,
 - keverőtál és keverőeszköz a tapétaragasztóhoz,
 - vízmérték, függőón, mérőszalag és ceruza a tapéta helyének kiméréséhez,
 - és egy nagy, puha szivacs a kifolyt ragasztó letörléséhez.

Vlies tapéta felrakásának lépései

A fal alapozása

Első lépésként a tapétázandó falat le kell alapozni. Ehhez használhatsz mélyalapozót vagy magát a tapétaragasztót erősebben felhígítva. Ennek célja, hogy a fal apró repedéseit előre feltöltsd, hogy az ne szívja fel a ragasztót a tapéta elől. Az alapozás után meg kell várni, amíg az alapozás megszárad.

A falnak a tapéta felrakása előtt száraznak, por- és zsírmentesnek kell lennie. Ha az alapozást előző nap csináltad, egy puha kefével pormentesítsd a falat, mielőtt nekiállnál a tapéta felragasztásának!

Tapéta felrakása

A tapétázást érdemes ablak vagy ajtó mellől indítani. Vízmértékkel vagy függőónnal ellenőrizd, hogy a tapéta teljesen függőleges legyen. Segítségként a ceruzával fel is rajzolhatsz egy segédvonalat ehhez.

A speciális vlies tapéta ragasztót hígítás nélkül, sűrű, pudingszerű állapotában kend fel a falra. A bekent felület legyen kb. 20 cm-rel szélesebb, mint a tapéta csík. Az is jó megoldás, ha rögtön 2-3 csíknyi területet lekensz ragasztóval.

A tapétát a legmagasabb ponttól kezdve, felülről lefelé haladva tedd fel a ragasztóval bekent falra. Felülről lefelé, majd középről kifelé haladva simítsd el egy széles, puha kefével, hengerrel vagy tapéta simítóval. 

A fal alján, a padlónál egy vonalzó vagy léc mellett vágd le a felesleges tapétát.

Ismételd a fenti műveletet addig, amíg körbe nem értél. :)

Figyelj a széleken az illesztésre, különösen mintás tapéta esetén! De ne aggódj, a vlies tapétában pont az a jó, hogy ha elcsúszna a minta, nagyon könnyen tudsz korrigálni.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog gyakori kérdések vásárlás