Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

Így befolyásolja a rózsaszín a szoba hangulatát

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben már említettük, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színek vesznek minket – illetve a gyereket – körül. Hiszen egy jól megválasztott árnyalat könnyen befolyásolhatja a közérzetünket, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogyan hat ránk. Ezúttal a rózsaszín pszichológiai hatásait vizsgáljuk meg.

A színek hatása az életünkre

A tudósok már az ókorban elismerték, hogy a színek hatással vannak a testi és a lelki jóllétre. Egy római orvos, Celsus, az I. században például színes bőrtapaszokat használt gyógyító eszközként és az I. világháborúban színeket alkalmaztak a sokk kezelésére. De Johann Wolfgang von Goethe német író is sokat foglalkozott a színek pszichológiájával. Színtan című munkájában kifejti, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben, és hatással vannak a kedélyállapotunkra is. Napjainkban a stylistok, a lakberendezők és a grafikusok is előszeretettel használják a színek erejét, illetve a színterápiában is kihasználják, hogy tudat alatt egy-egy árnyalathoz azonnal egy érzést, hangulatot párosítunk.

Miért ne profitálhatnánk ebből a gyerekszoba berendezése során is? Habár a csecsemők egy ideig nem érzékelik megfelelően a színeket, ez nem jelenti, hogy ne kellene átgondolnunk milyen tapétát és bútorokat választunk. Hiszen ahogy nőnek, már a nagyobb babák kedvét és biztonságérzetét is könnyen befolyásolja, hogy milyen árnyalatok veszik őket körül. 

rózsaszín inspiráció

A rózsaszín jelentése

Nem véletlen, hogy a rózsaszín különböző árnyalatai elképesztően népszerűek a kis- és nagylányok szobájában, hiszen a fiatalságot, a nőiességet és a reményt jelképezi. A kutatások szerint gyakran játékos hangulat, illetve empátia is társulhat hozzá – vagyis tökéletes választás a gyerekek szobájába. Érdekes, hogy az élénk pink árnyalatok – a piroshoz hasonlóan – cselekvésre ösztönözik és önbizalommal töltik el a kicsiket. Ezért érdemes a szoba azon pontján megjeleníti őket, ahol a leggyakrabban tanulnak vagy a kreativitásukat fejlesztő gyakorlatokkal, játékokkal foglalják el magukat. Azonban nagyon fontos, hogy az erőteljes pink színnel ne essünk túlzásba: ha az egész szoba élénk rózsaszínbe borul, az nyugtalanná teszi a gyerekeket és a környezet szorongással tölti el őket. A rózsaszín halványabb árnyalataival viszont sosem lőhetsz mellé. Mitöbb, ezek nyugtató hatással bírnak. 

Milyen stílusok és színek passzolnak a rózsaszínhez?

Nem túlzás azt állítani, hogy a rózsaszín gyakorlatilag bármilyen stílus és szín mellett megállja a helyét. Azonban nézzünk néhányat a legnépszerűbb kombinációk közül! A halványabb árnyalatok mellé általában a fehér színt választják, amellyel rendkívül elegáns összkép alakítható a kicsik szobájában. Pláne, ha néhány vintage dekorelemet is elhelyezünk itt-ott. A pasztell rózsaszín a játékos, minimalista stílusú szobákban is gyakran feltűnik – ebben az esetben a fehér mellé legtöbbször más fagyiszínek, például halványsárga, pasztellkék vagy barack is társul. Emellett nagyon közkedvelt a szürke és/vagy a halvány menta színnel, illetve bézs árnyalatokkal és nyers fával kombinálva.

Az erőteljes pink tökéletes választás egy modern stílusú közegben, például egy absztrakt képen hihetetlenül jól mutat. Egy ilyen statement dekoráció könnyen a gyerekszoba éke lehet. Az élénk, pirosba hajló rózsaszínnek "remekül állnak" a geometrikus minták is, amelyek szintén nagyon modern hatást keltenek. A harsány, pirosba hajló rózsaszínek mellett előszeretettel használnak feketét, fehéret, szürkét, illetve narancs és lazac árnyalatokat is.

rózsaszín termékek

Ha szívesen olvasnál még a színek hatásáról, ajánljuk korábbi cikkünket: "Miért jó a menta szín a gyerekszobában?"

Ha pedig kedvet kaptál néhány rózsaszín gyerekszoba dekor beszerzéséhez, nézz körül rózsaszín termékeink között: www.babyberry.hu/babaszoba-stilusok/rozsaszin

Tartalomhoz tartozó címkék: blog