Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

Ezért érdemes a kék színt beépíteni a gyerekszobába

A menta és a rózsaszín után most azt vizsgáljuk meg, milyen hatást gyakorolnak a kék különböző árnyalatai a gyerekek – illetve a felnőttek – közérzetére. Hiszen ez hatalmas segítséget nyújthat a szobák berendezésekor vagy átalakításakor.

A színek ereje

Néha bele sem gondolunk, hogy a színek mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben. Pedig minden árnyalat vonzalmat válthat ki – vagy épp ellenkezőleg, taszíthat minket –, befolyásolja a közérzetünket és a döntéseinket. Valójában ezzel már évszázadokkal ezelőtt is tisztában voltak: Isaac Newton a 17. század közepén dolgozta ki az első színelmélettel kapcsolatos tanulmányát, de a színek pszichológiája nemcsak az ő érdeklődését keltette fel. Többek között Goethe is vizsgálta 1810-ben megjelent Színtan című könyvében. Napjainkban a stylistok, a lakberendezők és a grafikusok is előszeretettel használják a színeket különböző célokra, illetve a színterápiában is meghatározó jelentőségű, hogy egy-egy árnyalat milyen érzést vált ki belőlünk.

Miért ne profitálhatnánk ebből a gyerekszoba berendezése során is? Habár a csecsemők egy ideig nem érzékelik megfelelően a színeket, ez nem jelenti, hogy ne kellene átgondolnunk milyen tapétát és bútorokat választunk. Hiszen ahogy nőnek, már a nagyobb babák kedvét és biztonságérzetét is könnyen befolyásolja, hogy milyen árnyalatok veszik őket körül. 

kék gyerekszoba inspiráció

A kék szín jelentése

A kék különböző árnyalatai állandóan jelen vannak az életünkben – az égboltra, illetve a vízre emlékeztetnek minket. Ennek a természetközeli hangulatnak köszönhető, hogy pikk-pakk harmonikus, békés és biztonságos közeget teremthetünk vele a gyerekszobában. Segíthet a szorongás csökkentésében, ezért a dührohamra hajlamos, viselkedési problémákkal küzdő gyerekek szobájában is tanácsos használni. Emellett az alvás minőségét is javítja. Vagyis ha nyugtalan alvó a babád, érdemes kék színű rácsvédőt, takarót vagy párná(ka)t választanod. Ugyan nem a gyerekszoba része, de hasznos információként szolgálhat: ha a gyerekek válogatósak, gyakran nem hajlandóak enni, akkor kerüld a kék színű tányérokat! Ugyanis a kutatásokból kiderült, hogy a kék csökkenti az étvágyat. Habár a kék általában a fiúk szobájában jut nagy szerephez, a lányok esetében is érdemes számításba venni. Hiszen nincs bizonyíték arra, hogy a fiúk és a lányok másképp reagálnának a színre, ezért nemtől függetlenül megjelenhet a szobában.

A kék szín jelentése

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kék színhez tényleg bármilyen stílus passzol. Nem számít, hogy egy modern, geometrikus mintákkal díszített álomvilágot teremtesz meg a piciknek, vagy egy vintage hatású, elegáns teret álmodsz meg, a kékre mindig számíthatsz. Ami a színpárokat illeti: általában a fehéret, illetve a szürke és rózsaszín árnyalatokat választják mellé, mivel ezekkel remek párost alkot. De a sötétbarna és a mustársárga is meglepően jól mutat vele, főleg ha fabútorokról van szó. Az elegánsabb szobákban pedig az arany lakáskiegészítők és dekorációk is remekül érvényesülnek – például néhány arany falmatrica vagy falra/bútorokra festett virágmotívum is sokat tud dobni az összképen.

kék gyerekszoba termékek

Ha szívesen olvasnál még a színek hatásáról, ajánljuk korábbi cikkünket: Így befolyásolja a rózsaszín a szoba hangulatát

Ha pedig kedvet kaptál néhány kék gyerekszoba dekor beszerzéséhez, nézz körül termékeink között: kék termékek

Tartalomhoz tartozó címkék: blog