Termékek Menü

Falmatrica felrakása 5 lépésben

Falmatrica felrakása 5 lépésben

A falmatrica felrakása egyszerű, neked is sikerülni fog. Az eredmény a jól sikerült dekoráción túl az elégedettség is lesz, ami eltölt a saját kezű munkádat látva.

A falmatrica felhelyezése gyerekjáték, csak kövesd hozzá 5 lépéses útmutatónkat!

Falmatrica felrakása 1. lépés:  felület előkészítése

A falmatricák kizárólag zsír- és pormentes, tiszta felületen tapadnak meg tökéletesen. Az is nagyon fontos, hogy a felület sima legyen.

Egy átlagos, jó állapotú fal tökéletesen megfelel a falmatricák felhelyezéséhez. Mielőtt nekilátsz a munkának, egy antisztatikus portörlővel seperd végig a falfelületet, amin dolgozni fogsz. A portörlő összeszedi nem csak a port, hanem a szöszöket is.

Ritka, hogy egy falfelület zsíros legyen. De ha nem falra, hanem ajtóra, vagy egy bútorra akarod a falmatricát felrakni, érdemes meggyőződni róla, hogy nincsenek apró kéznyomok rajta. Ha ilyet látsz, valamilyen jó zsíroldó tulajdonságú tisztítószerrel mosd le a felületet! Tökéletesen megfelel erre a célra pl. a mosogatószer.

A lemosás után töröld szárazra, és várj egy kis ideig. A felületnek tökéletesen száraznak kell lennie, különben a falmatrica nem tapad meg rajta.

Falmatrica felrakása 2. lépés: a minta megtervezése

Nagyon sokféle falmatrica kapható. Vannak nagyméretű, „életképeket” ábrázoló falmatricák, és vannak sok, egyforma darabból állók is. Bármelyiket is választottad, az biztos, hogy előre végig kell gondolnod, hogy a szoba melyik részére kerül a falmatrica.

Ha nagyméretű falmatricát választottál, akkor azt még bontatlan állapotban próbáld oda, ahova szántad. Ehhez jó, ha segítséget kérsz! Kérd meg a párod, vagy a barátnőd, hogy tartsa oda a matricát a falra, ahova ragasztani szeretnéd. Lépj kissé távolabb, szemléld az egész szobát egyben. Nézd meg az arányokat, a távolságokat, a szimmetriát.

Ha úgy érzed, minden stimmel, egy grafit ceruzával halványan jelöld meg a falmatrica helyét a falon. A legjobb, ha a sarkok keretét megrajzolod, így több illesztő pontod lesz, és biztosan egyenesen fog állni a falmatrica. A grafit ceruza nyomát pedig egy radírral könnyel eltávolíthatod a falmatrica felhelyezése után.

A több kisebb részből álló falmatricákat, mint például a csillagos falmatricák, vágd fel az ívet annyi darabra, ahány különböző csoportba akarod felragasztani őket.

A kisebb darabokkal egyedül is könnyedén tudsz bánni. Egy kis celluxszal ragaszd fel a falmatrica darabokat oda, ahova tervezted. Lépj hátrébb, és nézd meg, azt kaptad-e, amire gondoltál! Ha nem, még könnyedén tudsz módosítani.

Ha minden egyes falmatricának megvan a végleges helye, jelöld meg azt grafit ceruzával a falon.

Falmatrica felrakása 3. lépés: falmatrica szétbontása 

A következő lépés az, hogy a falmatricákat lehúzd a hordozó felületről. A hordozó lapot a vízszintestől minél nagyobb szögben tartva húzd le az már felvágott falmatrica darabokról!

Érdemes a falmatrica felbontását a rövidebb oldalon megkezdeni. Ha véletlenül valami a hordozón marad, csak simítsd vissza, és kezd el újra lehúzni!

Nagyméretű falmatricáknál használhatod azt a technikát is, hogy az egyik végén elkezded szétbontani, és a már szétbontott részt felragasztod. A többiről pedig fokozatosan húzod le a hordozó lapot, és simítod is fel egyből a falra.

Falmatrica felrakása 4. lépés: falmatrica felvitele

Tedd fel a szétbontott falmatricát a korábban megjelölt helyre! Lassan, fokozatosan az egyik végétől a másik felé haladva, folyamatosan kifeszítve ragaszd fel a falmatricát a falra!

A korábban már használt száraz ruha vagy plasztikkártya segítségével erős nyomással simítsd át a mintákat, hogy minél jobban felragadjon a falra! Figyelj rá, hogy csak a mintákat simítsd át, az applikáló lap üres részeit nem szükséges.

Ellenőrizd, hogy mindenhol feszesen áll-e, és nem maradt alatta légbuborék vagy gyűrődés!

Falmatrica felrakása 5. lépés: utolsó simítások

Ezt értsd szó szerint: amikor az applikáló lapot teljes egészében eltávolítottad, a mintákat finoman simítsd át a kezeddel. Ezekkel az utolsó simításokkal biztosítod, hogy a falmatrica minden négyzetcentimétere egyenletesen tapadjon.

Vigyázz, hogy az ujjaid tiszták legyenek, ne hagyjanak foltot a már felragasztott falmatricán!

A mintákat mindenhol simítsd át, különösen a széleken, ahol még fontosabb a biztos tapadás. Így hosszú ideig fennmaradnak ott, ahova ragasztottad őket.

Ennyi volt. Most már nincs más dolgod, mint gyönyörködni a művedben.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Folytatódik gyerekszoba inspirációs rovatunk: ezúttal egy olyan babaszobát álmodtunk meg, ami fekete-fehér kontrasztjaival már az újszülöttek figyelmét is biztosan megfogja, a kiegészítő napsárga színnek köszönhetően mégis vidám hangulatot áraszt.
Az internet tele van DIY videókkal arról, hogy készíts gömblámpát házilag. A dolog alapvetően egyszerű, kell hozzá egy csomó hímzőfonal, jó pár lufi, és egy adag tapétaragasztó. Na meg persze jó sok türelem, amíg a fonalakat feltekergeted. Nekünk mégis van egy jó érvünk arra, hogy miért ne készíts gömblámpát házilag. Meg fogsz rajta lepődni, hogy mi az.
Egy csomó írott és íratlan szabályt kell betartani, amikor új jövevény érkezik a tágabb családba, vagy baráti körbe. Még ha volt is babaváró parti, ott sem az volt a legfontosabb téma, hogy mik a babalátogatás szabályai. Most végre itt a pihe-puha újszülött, és tűkön ülve várod, hogy megcsodálhasd! De mikor, hogyan, mennyi ideig tedd tiszteleted a friss szülőknél? Mit illik, és mit nem? Összeszedtük a legfontosabbakat.