Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Falmatrica felrakása 5 lépésben

Falmatrica felrakása 5 lépésben

A falmatrica felrakása egyszerű, neked is sikerülni fog. Az eredmény a jól sikerült dekoráción túl az elégedettség is lesz, ami eltölt a saját kezű munkádat látva.

A falmatrica felhelyezése gyerekjáték, csak kövesd hozzá 5 lépéses útmutatónkat!

Falmatrica felrakása 1. lépés:  felület előkészítése

A falmatricák kizárólag zsír- és pormentes, tiszta felületen tapadnak meg tökéletesen. Az is nagyon fontos, hogy a felület sima legyen.

Egy átlagos, jó állapotú fal tökéletesen megfelel a falmatricák felhelyezéséhez. Mielőtt nekilátsz a munkának, egy antisztatikus portörlővel seperd végig a falfelületet, amin dolgozni fogsz. A portörlő összeszedi nem csak a port, hanem a szöszöket is.

Ritka, hogy egy falfelület zsíros legyen. De ha nem falra, hanem ajtóra, vagy egy bútorra akarod a falmatricát felrakni, érdemes meggyőződni róla, hogy nincsenek apró kéznyomok rajta. Ha ilyet látsz, valamilyen jó zsíroldó tulajdonságú tisztítószerrel mosd le a felületet! Tökéletesen megfelel erre a célra pl. a mosogatószer.

A lemosás után töröld szárazra, és várj egy kis ideig. A felületnek tökéletesen száraznak kell lennie, különben a falmatrica nem tapad meg rajta.

Falmatrica felrakása 2. lépés: a minta megtervezése

Nagyon sokféle falmatrica kapható. Vannak nagyméretű, „életképeket” ábrázoló falmatricák, és vannak sok, egyforma darabból állók is. Bármelyiket is választottad, az biztos, hogy előre végig kell gondolnod, hogy a szoba melyik részére kerül a falmatrica.

Ha nagyméretű falmatricát választottál, akkor azt még bontatlan állapotban próbáld oda, ahova szántad. Ehhez jó, ha segítséget kérsz! Kérd meg a párod, vagy a barátnőd, hogy tartsa oda a matricát a falra, ahova ragasztani szeretnéd. Lépj kissé távolabb, szemléld az egész szobát egyben. Nézd meg az arányokat, a távolságokat, a szimmetriát.

Ha úgy érzed, minden stimmel, egy grafit ceruzával halványan jelöld meg a falmatrica helyét a falon. A legjobb, ha a sarkok keretét megrajzolod, így több illesztő pontod lesz, és biztosan egyenesen fog állni a falmatrica. A grafit ceruza nyomát pedig egy radírral könnyel eltávolíthatod a falmatrica felhelyezése után.

A több kisebb részből álló falmatricákat, mint például a csillagos falmatricák, vágd fel az ívet annyi darabra, ahány különböző csoportba akarod felragasztani őket.

A kisebb darabokkal egyedül is könnyedén tudsz bánni. Egy kis celluxszal ragaszd fel a falmatrica darabokat oda, ahova tervezted. Lépj hátrébb, és nézd meg, azt kaptad-e, amire gondoltál! Ha nem, még könnyedén tudsz módosítani.

Ha minden egyes falmatricának megvan a végleges helye, jelöld meg azt grafit ceruzával a falon.

Falmatrica felrakása 3. lépés: falmatrica szétbontása 

A következő lépés az, hogy a falmatricákat lehúzd a hordozó felületről. A hordozó lapot a vízszintestől minél nagyobb szögben tartva húzd le az már felvágott falmatrica darabokról!

Érdemes a falmatrica felbontását a rövidebb oldalon megkezdeni. Ha véletlenül valami a hordozón marad, csak simítsd vissza, és kezd el újra lehúzni!

Nagyméretű falmatricáknál használhatod azt a technikát is, hogy az egyik végén elkezded szétbontani, és a már szétbontott részt felragasztod. A többiről pedig fokozatosan húzod le a hordozó lapot, és simítod is fel egyből a falra.

Falmatrica felrakása 4. lépés: falmatrica felvitele

Tedd fel a szétbontott falmatricát a korábban megjelölt helyre! Lassan, fokozatosan az egyik végétől a másik felé haladva, folyamatosan kifeszítve ragaszd fel a falmatricát a falra!

A korábban már használt száraz ruha vagy plasztikkártya segítségével erős nyomással simítsd át a mintákat, hogy minél jobban felragadjon a falra! Figyelj rá, hogy csak a mintákat simítsd át, az applikáló lap üres részeit nem szükséges.

Ellenőrizd, hogy mindenhol feszesen áll-e, és nem maradt alatta légbuborék vagy gyűrődés!

Falmatrica felrakása 5. lépés: utolsó simítások

Ezt értsd szó szerint: amikor az applikáló lapot teljes egészében eltávolítottad, a mintákat finoman simítsd át a kezeddel. Ezekkel az utolsó simításokkal biztosítod, hogy a falmatrica minden négyzetcentimétere egyenletesen tapadjon.

Vigyázz, hogy az ujjaid tiszták legyenek, ne hagyjanak foltot a már felragasztott falmatricán!

A mintákat mindenhol simítsd át, különösen a széleken, ahol még fontosabb a biztos tapadás. Így hosszú ideig fennmaradnak ott, ahova ragasztottad őket.

Ennyi volt. Most már nincs más dolgod, mint gyönyörködni a művedben.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
15% KEDVEZMÉNY MINDENRE: óriás nyárbúcsúztató akció a babyberry-nél! Használd a NYÁR15 kuponkódot és vásárold meg kedvenc termékeidet 15% kedvezménnyel a babyberry webshopjában augusztus 20-ig. Használd ki ezt az egyszeri lehetőséget, valósítsd meg álmaid gyerekszobáját most 15%-kal olcsóbban!
2018. augusztus 1. és 31. között minden 12.000 Ft feletti vásárláshoz egy szabadon választható babyberry falmatricát adunk AJÁNDÉKBA!
Csatlakoztál már gyerekszoba dekoros facebook zárt csoportunkhoz? Ha még nem, akkor mindenképp nézz be hozzánk, mert időről időre különleges akciókkal készülünk kizárólag a csoporttagok számára >>> a zárt facebook csoportot IDE kattintva éred el!