Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Falmatrica felrakása 5 lépésben

Falmatrica felrakása 5 lépésben

A falmatrica felrakása egyszerű, neked is sikerülni fog. Az eredmény a jól sikerült dekoráción túl az elégedettség is lesz, ami eltölt a saját kezű munkádat látva.

A falmatrica felhelyezése gyerekjáték, csak kövesd hozzá 5 lépéses útmutatónkat!

Falmatrica felrakása 1. lépés:  felület előkészítése

A falmatricák kizárólag zsír- és pormentes, tiszta felületen tapadnak meg tökéletesen. Az is nagyon fontos, hogy a felület sima legyen.

Egy átlagos, jó állapotú fal tökéletesen megfelel a falmatricák felhelyezéséhez. Mielőtt nekilátsz a munkának, egy antisztatikus portörlővel seperd végig a falfelületet, amin dolgozni fogsz. A portörlő összeszedi nem csak a port, hanem a szöszöket is.

Ritka, hogy egy falfelület zsíros legyen. De ha nem falra, hanem ajtóra, vagy egy bútorra akarod a falmatricát felrakni, érdemes meggyőződni róla, hogy nincsenek apró kéznyomok rajta. Ha ilyet látsz, valamilyen jó zsíroldó tulajdonságú tisztítószerrel mosd le a felületet! Tökéletesen megfelel erre a célra pl. a mosogatószer.

A lemosás után töröld szárazra, és várj egy kis ideig. A felületnek tökéletesen száraznak kell lennie, különben a falmatrica nem tapad meg rajta.

Falmatrica felrakása 2. lépés: a minta megtervezése

Nagyon sokféle falmatrica kapható. Vannak nagyméretű, „életképeket” ábrázoló falmatricák, és vannak sok, egyforma darabból állók is. Bármelyiket is választottad, az biztos, hogy előre végig kell gondolnod, hogy a szoba melyik részére kerül a falmatrica.

Ha nagyméretű falmatricát választottál, akkor azt még bontatlan állapotban próbáld oda, ahova szántad. Ehhez jó, ha segítséget kérsz! Kérd meg a párod, vagy a barátnőd, hogy tartsa oda a matricát a falra, ahova ragasztani szeretnéd. Lépj kissé távolabb, szemléld az egész szobát egyben. Nézd meg az arányokat, a távolságokat, a szimmetriát.

Ha úgy érzed, minden stimmel, egy grafit ceruzával halványan jelöld meg a falmatrica helyét a falon. A legjobb, ha a sarkok keretét megrajzolod, így több illesztő pontod lesz, és biztosan egyenesen fog állni a falmatrica. A grafit ceruza nyomát pedig egy radírral könnyel eltávolíthatod a falmatrica felhelyezése után.

A több kisebb részből álló falmatricákat, mint például a csillagos falmatricák, vágd fel az ívet annyi darabra, ahány különböző csoportba akarod felragasztani őket.

A kisebb darabokkal egyedül is könnyedén tudsz bánni. Egy kis celluxszal ragaszd fel a falmatrica darabokat oda, ahova tervezted. Lépj hátrébb, és nézd meg, azt kaptad-e, amire gondoltál! Ha nem, még könnyedén tudsz módosítani.

Ha minden egyes falmatricának megvan a végleges helye, jelöld meg azt grafit ceruzával a falon.

Falmatrica felrakása 3. lépés: falmatrica szétbontása 

A következő lépés az, hogy a falmatricákat lehúzd a hordozó felületről. A hordozó lapot a vízszintestől minél nagyobb szögben tartva húzd le az már felvágott falmatrica darabokról!

Érdemes a falmatrica felbontását a rövidebb oldalon megkezdeni. Ha véletlenül valami a hordozón marad, csak simítsd vissza, és kezd el újra lehúzni!

Nagyméretű falmatricáknál használhatod azt a technikát is, hogy az egyik végén elkezded szétbontani, és a már szétbontott részt felragasztod. A többiről pedig fokozatosan húzod le a hordozó lapot, és simítod is fel egyből a falra.

Falmatrica felrakása 4. lépés: falmatrica felvitele

Tedd fel a szétbontott falmatricát a korábban megjelölt helyre! Lassan, fokozatosan az egyik végétől a másik felé haladva, folyamatosan kifeszítve ragaszd fel a falmatricát a falra!

A korábban már használt száraz ruha vagy plasztikkártya segítségével erős nyomással simítsd át a mintákat, hogy minél jobban felragadjon a falra! Figyelj rá, hogy csak a mintákat simítsd át, az applikáló lap üres részeit nem szükséges.

Ellenőrizd, hogy mindenhol feszesen áll-e, és nem maradt alatta légbuborék vagy gyűrődés!

Falmatrica felrakása 5. lépés: utolsó simítások

Ezt értsd szó szerint: amikor az applikáló lapot teljes egészében eltávolítottad, a mintákat finoman simítsd át a kezeddel. Ezekkel az utolsó simításokkal biztosítod, hogy a falmatrica minden négyzetcentimétere egyenletesen tapadjon.

Vigyázz, hogy az ujjaid tiszták legyenek, ne hagyjanak foltot a már felragasztott falmatricán!

A mintákat mindenhol simítsd át, különösen a széleken, ahol még fontosabb a biztos tapadás. Így hosszú ideig fennmaradnak ott, ahova ragasztottad őket.

Ennyi volt. Most már nincs más dolgod, mint gyönyörködni a művedben.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog vásárlás
Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Imádjuk a debaba KRAFT termékeket, és most még jobban megéri debabát vásárolni, ugyanis DUPLA AKCIÓVAL kedveskedünk Nektek!
Folytatódik interjú sorozatunk, ahol ezúttal egy jól ismert blogger/vlogger válaszol kérdéseinkre.
Mindig csodálatos, ha egy család áll egy márka mögött, és ezen brandek táborába tartozik a debaba KRAFT is, ami párnákat, printeket, kreatív és fejlesztő játékokat egyaránt kínál. A két alapítónak, a házaspár Pataki-Gilányi Nórának és Pataki Gyurinak szegeztük kérdéseinket, így azt is megtudtuk, honnan ered a debaba KRAFT márkanév.