Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

A pólyázás pozitív hatásai a babára

Amikor 9 hónap után a kisbaba megszületik, egy számára teljesen ismeretlen, új környezetbe csöppen bele, ahol az első időkben nagyon nyugtalannak és idegennek érezheti magát. Dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos szerint a kicsiknek az lenne a legideálisabb, ha 12 hónapot töltenének az anyaméhben – nem véletlenül nevezték el a születés utáni első 3 hónapot a 4. trimeszternek. 

Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy a baba számára próbáljunk az első 9 hónaphoz minél inkább hasonló, békés körülményeket teremteni, ami megnyugtatja az újszülöttet ebben a kinti, impulzusokkal teli világban. Ebben a pólyázás is a segítségünkre lehet, aminek számos előnyét már tudományosan is bizonyították.

Az anyaméh kellemes melegét és biztonságát semmi sem tudja helyettesíteni – a pólyázás viszont nagyon hasonló érzést idéz elő azáltal, hogy szorosan körülöleli a pici babákat és egyenletes hőmérsékletet biztosít számukra. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a pólyázott babák általában kevesebbet sírnak és jobban alszanak, mivel saját kezük és lábuk reflexszerű mozgása (Moro reflex) nem ébreszti fel őket alvás közben. Dr. Karp "A legboldogabb baba" című könyvében öt különböző módszert mutat be, amik nyugtató hatással vannak a kicsikre, ezek közül is kiemelve a pólyázás fontosságát az első hónapokban. Néhány terapeuta szerint ez a fajta betakargatás, bugyolálás ráadásul segít a babáknak megszokni a külső érintéseket is, és ennek köszönhetően nem érzik majd kellemetlenül magukat, ha egy ismeretlen dolog ér a bőrükhöz, ami nagyon fontos lesz az egészséges fejlődésükhöz.

Sokan nem is tudják, hogy a pólyázásnak ennyi pozitív hatása van. Pedig ez a módszer nem újkeletű, már i.e. 4000 évvel is alkalmazták az ősi Ázsiában. Az ókori görög és római kultúrában is kedvelt megoldás volt a pólya, sőt, bibliai utalásokat is találhatunk róla. Az idő múlásával valahogy mégis megfeledkeztünk róla, csak az elmúlt években kezdte újra visszanyerni népszerűségét – Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban reneszánszát éli a pólyázás, az elmúlt évtizedben nagyon elterjedt, hogy az édesanyák szorosan bebugyolálják a kisbabájukat, hogy számukra kellemesebb közérzetet teremtsenek.

Ha szeretnénk kipróbálni ezt a bevett és hatékony módszert, akkor mi magunk is bebugyolálhatjuk kisbabánkat: csak egy nagy, négyzet alakú (kb. 120x120 cm-es), vékony takaróra van szükségünk. Ehhez bátran ajánljuk a babyberry Pure Love kollekciójában található muszlin takarókat és az aden + anais márka pamut és bambusz vékony takaróit, amik kifejezetten pólyázáshoz, bugyoláláshoz lettek kifejlesztve. Mindkét típusú textil rugalmassága és jó légáteresztő képessége elengedhetetlen a pólyázás során. Maga a pólyázás folyamata nem bonyolult, de van néhány dolog, amire figyelni kell a művelet során. Ehhez egy videót is hoztunk nektek, ami bemutatja, hogyan készül a tökéletes bébi burrito. :)

A pólyázás lépései:

Tartalomhoz tartozó címkék: blog