Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Kategóriák

Hogyan dobd fel a gyerekszobát egyszerűen?

10+1 praktikus dekorációs tipp kis költségvetésből

Mindenkivel előfordul, hogy egyszer csak megunja a korábban gondosan berendezett lakását, és úgy érzi, muszáj megújítania. Ugyanígy a babaszobánál is el szokott jönni az idő, amikor szeretnénk picit megváltoztatni, átrendezni, esetleg nagyfiúsabbá / nagylányosabbá varázsolni anélkül, hogy az egész szobát lecserélnénk. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan lehet egyszerűen, könnyen, különösebb szakértői segítség nélkül átváltoztatni a kicsik birodalmát: néhány apró trükk, és a gyerekszoba teljesen újjászületik. Ráadásként pedig mutatunk néhány terméket is, ami jóval kisebb kiadással jár, mint a festés vagy a bútorcsere és nem is ilyen végleges.

1) Nézzük meg külső szemmel! Először érdemes egy-két fotót készíteni a szobáról, mert meglepően máshogy tekintünk majd rá, mint a valóságban: sokkal könnyebb észrevenni a képeken, mi az, amit tényleg érdemes lesz lecserélni, mert valahogy nem mutat már jól vagy épp funkcióját veszítette az idő során.

2) Csak a legszükségesebbek maradjanak! Egy kisebb leltár is segíti a dolgot: a már nem használt játékok, ruhák szanálása érezhető könnyebbséget ad (mind a szobának, mind a lelkünknek), ráadásul annyival kevesebb holmi tárolása okoz majd fejtörést. 

3) Válasszunk stílust! Ha ezeken túl vagyunk, indulhat az örömteli tervezés. Első körben azt érdemes végiggondolni, milyen hangulatra vágyunk, mit szeretnénk, hogy a gyermekünk nap mint nap lásson. Ehhez érdemes kicsit beülni a szoba különböző pontjaira és akár fekve, ülve nézelődni, hogy átéljük, jobban megértsük az ő szemszögét is. Elvégre azt szeretnénk, ha a gyerekünk is jól érezné magát a megújult szobájában.

4) Figyeljünk a harmóniára! Ha megvan a hangulat, érzés, amit szeretnénk elérni, már félúton járunk, hiszen innen jön a legjobb része: a gyerekszoba tárgyainak felkutatása. A következetes, egységes elemek ismétlődése egyfajta rend és nyugalom érzetét adják. Ezért mindenképp figyeljünk rá, hogy a kiválasztott tárgyak, kiegészítők egymással összhangban legyenek mind stílusban, színben és anyaghasználatban!

5) Haladjunk fokozatosan! Ha már tudjuk, mit és hogyan szeretnénk, elkezdhetjük a változtatást már egy-két dologgal is, haladhatunk lépésről lépésre. Így anyagilag is kevésbé megterhelő a megújulás, ráadásul időközben még finomíthatunk a tervünkön a friss tapasztalatok alapján.

6) Találjuk meg mindennek a helyét! A tárolók a gyerekszoba kiemelt fontosságú tárgyai, a picik és a szülők életét is megkönnyítik a jól használható, mindent esztétikusan elnyelő dobozok, zsákok, kosarak. Ezek egyrészt segítenek a rendezettebb benyomás kialakításában, másrészt egy-egy jól megválasztott darab dekorációként is jól mutat. A kisebb tárgyakat érdemes textil tárolókba pakolni, míg a nagyobb plüssök vagy akár a szennyes kerülhet egy-egy vidám papírzsákba. A papírzsákban, nagy dobozokban tárolt játékokat igen könnyű kivenni és elpakolni is, már a totyogó babák is élvezetesnek találják a bedobálást – és milyen egyszerű módon tanulják meg közben, hogy játék után el is pakolunk.

 

7) A falakat csak óvatosan! A nagy felületű falak átfestése, tapétázása valóban látványos változást tud hozni a gyerekszobában, azonban mi azt javasoljuk, bánjatok óvatosan az élénk színú falfelületekkel, nagyon mintás tapétákkal, nagy méretű faltetoválásokkal és falfestésekkel! Ugyanis ami most esetleg jó ötletnek tűnik, egy-két éven belül lehet, már divatja múlt lesz, vagy épp az új életkorba lépő gyerekünk számára válik túl babássá… Ráadásul egy nagyon színes vagy mintás fal az egész szoba hangulatát megpecsételi, így nehéz hozzá új kiegészítőket választani vagy a stílusát megváltoztatni. Ha szeretnénk dekorálni a falat, jobb választás egy falmatrica, ami kis költségvetésből is garantáltan feldobja a szobát, ráadásul viszonylag könnyen le is szedhető, ha mégis meguntuk.

  

8) Gondoskodjunk hangulatvilágításról! Nem is gondolnánk, de egy jól elhelyezett helyi fényforrás egészen meg tudja változtatni a hangulatunkat. Ráadásul használhatjuk éjjeli fénynek, elalváshoz vagy éjszakai szoptatáshoz, de akár naplementekor vagy egy szürke, esős napon is remek megoldás lehet, hogy egy kis színt és vidámságot csempésszünk a gyerekszobába. Mi ezért is szeretjük nagyon a gömblámpákat, mert önmagában is nagyon mutatósak, felkapcsolva pedig meghittséget és melegséget árasztanak.

  

9) Ne csak szép, legyen kényelmes is! Amikor új kiegészítőket választunk a gyerekszobába, az esztétikum mellett figyeljünk a kényelemre is. Nagyon népszerűek mostanában a puha párnákkal kibélelt gyerekkuckók, indián sátrak, ahol a nemcsak játszani lehet, de a szülőkkel közösen nagyokat mesélni, beszélgetni is. Szintén egyre több babaszobában, gyerekszobán jelennek meg a kötött puffok, amikkel szépen, játékosan alakítható a tér, ráadásul többfunkciósak: használhatjuk széknek, lábtartónak, tudunk rá pakolni, sőt, a gyerekek garantáltan imádni fogják, hogy szabadon mászókázhatnak rajta. Ugyanígy egy jópofa babzsák vagy egy puha szőnyeg is fel tudja dobni a teret, ráadásul nagyon kényelmesek, praktikusak is.

 

10) Az apróságokról se feledkezzünk meg! Ha kialakítottuk a gyerekszoba alaphangulatát, érdemes az apró részletekre is odafigyelni, hiszen ezek teszik fel az i-re a pontot. Rengeteg vidám kiegészítő közül tudunk választani saját ízlésünknek és a szoba stílusának megfelelően: egy vidám girland, egy jól megválasztott kép kedvenc illusztrátorunktól, egy jópofa fogas, egy könnyed polc vagy fali doboz teszi teljessé a képet. Sőt, a bátrabbak akár egy krétatáblát is kitehetnek a szobába, amire a gyerekek szabadon alkothatnak.

 

+1) Tegyük személyessé! És végül, de talán ez a legfontosabb, mindenképp legyen a szobában néhány olyan tárgy, ami igazán személyessé teszi a babaszobát vagy gyerekszobát: bármi, amitől úgy érezzük, ez igazán a miénk, amitől más lesz, mint egy katalógus szoba. Ez lehet egy saját készítésű dekoráció, gyerekkorunk kedvenc babája, kinagyított fotó vagy vászonkép egy családi fényképről, egy közös emlék. A lényeg, hogy akármikor rápillantunk, mindig kellemes érzéssel töltsön el bennünket!

Képek forrása: Pinterest

Tartalomhoz tartozó címkék: blog