Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

Milyen színű legyen a babaszoba?

> Klasszikus vagy inkább divatos színt válasszunk a babaszobába?
> Vagány fiúszoba, cuki lányszoba vagy inkább semleges,
nemtől független legyen a dekoráció?

> Élénk, vidám, színes legyen vagy inkább visszafogott, pasztelles vagy hófehér?

A legtöbb szülőben rengeteg a kérdés, amikor a bababszoba dekorációja kerül szóba. Ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt belefognánk a babaszoba berendezésébe, az egyik első lépés legyen az, hogy gondosan és előrelátóan kiválasztjuk azokat a színeket, amik dominálni fognak a dekorációban. A mi javaslatunk az, hogy 2-3 színnél többet ne vigyünk be a babaszobába, mert afölött már zsúfoltságot idézhetünk elő és előfordulhat, hogy gyerekünk nem fog tudni megpihenni, kikapcsolódni, mert túl sok inger éri. Ha viszont megfelelően választjuk ki ezt a 2-3 színt, akkor egy nagyon harmonikus babaszobát varázsolhatunk, ráadásul a színekről már régóta tudjuk, hogy befolyásolják hangulatunkat – úgyhogy összegyűjtöttük most Nektek a legfontosabb tudnivalókat, hogy minél tudatosabban tudjatok dönteni. És ne feledjétek, egy jól kialakított szoba évekig elkíséri majd gyerekünket, úgyhogy érdemes hosszútávon gondolkodni!

Kék: felelősség, bizalom, béke, állandóság, nyugodtság, nyugalom, erő
A kék átlalában a fiúszobák tipikus színe, azonban rengeteg árnyalatának köszönhetően bátran használható lányszobákban is rengeteg pozitív hatása miatt. Ha sötétebb, tengerészkék árnyalatot választunk, próbáljuk csak apró részletek kiemelésre használni, a melegebb vagy világosabb kéket viszont bátran bevethetjük a babaszoba nagyobb részében is. Ha viszont egy kevésbé babás, inkább türkizes vagy tengerész kékre esik a választásunk, akkor az hosszútávon is praktikus, hiszen sok éven keresztül is megállja helyét egy vagány gyerekszobában!

          

Fekete: hatalom, rejtély, elegancia, merészség
A fekete egy igazán vagány, merész szín, és elég belőle keveset használni, mert már kevés fekete kiegészítő is erősen tud dominálni a szobában! Jól kombinálható fehérrel, ami szépen ellensúlyozza a fekete erőteljes hatását. Fontos szempont, hogy feketét csak akkor válassz, ha kap elégséges természetes fényt a szoba!

                 

Lila: bölcsesség, fényűzés, izgalom, energia, kreativitás, ötletesség, varázslatosság
Nagyon függ a kiválasztott árnyalattól, hogy inkább a bölcsességet és fényűzést tükrözi-e a szoba egy fenséges, mély lilával, vagy egy izgalmas, kreatív szobát hozunk létre a lila kékbe hajló árnyalataival. A lila ritkán található meg az élővilágban, ezért ez kelti a legkevésbé természetes hatást – ha mégis ragaszkodunk a lilához, akkor mi a világosabb, pasztelles, levendulás árnyalatot ajánljuk, ami nyugodtságot áraszt.

     

Piros: szeretet, szerelem, szenvedély, vitálitás, bátorság, hatalom, izgalom
A piros egy igazán figyelemfelhívó és serkentő hatású szín, aminek használatát ha túlzásba visszük, akkor agresszív hatást is kelthetünk vele. Ha viszont csak keveset használunk belőle, akár csak egy-egy szoba részlet kiemelésére, és egy puhább, visszafogottabb színnel kombináljuk, a szeretet és melegség hangulatát csempészhetjük a szobába.

     

Fehér: tisztaság, őszinteség, megbízhatóság, egyszerűség
Letisztult, semleges, a legjobban kombinálható szín és nem mellesleg nagyon praktikus is. Ha fehérre festjük a falakat és fehér bútorokat választunk hozzá, sokkal könnyebben tudjuk később frissíteni a szobát, hiszen elég a kiegészítőket cserélni. Így például ha az első gyerekünknek rendezzük be a babaszobáját, de tudjuk, hogy később várható még tesó, akkor nagyon jó választás lehet, hiszen fehér alapokkal bármilyen fiú, lány vagy semleges szoba könnyen kialakítható, átalakítható. A fehér mellé viszont mindenképp válasszunk egy kísérő színt, ami érzelmeket és nyitottságot visz a szobába!

           

Narancs: kreativitás, energia, melegség, magabiztosság, barátságosság
A narancs szín használata a lakberendezésben az otthon melegét adja vissza. Földszínekkel kombinálva pedig igazán természetes környezetet hozhatunk létre anélkül, hogy túlságosan élénk, vibráló hatást érnénk el.

     

Sárga: boldogság, melegség, energia, vidámság, optimizmus, tisztaság
A sárga egy méltán népszerű szín a lakberendezésben, mi is csak ajánlani tudjuk a babaszobába – fiúkéba és kislányokéba egyaránt. A sárga általában vidámságot, jókedvet, derűt és optimizmust sugároz és hihetetlen jól kombinálható fehérrel, naranccsal, szürkével vagy akár barnával. Vigyázat, túl sok vagy túl élénk citromsárgával éppen ellenkező hatást érhetünk el, megzavarhatjuk a babát – inkább válasszunk egy krémes, pasztelles árnyalatot vagy meleg napsárgát!

           

Rózsaszín: szerelem, romantika, nőiesség, gondoskodás
A tipikus lányos babaszoba színe, ugyanakkor ebből is rengeteg árnyalat érhető el. Mi javasoljuk, hogy a rózsaszínt semmiképpen se csak magában használjátok, nehogy túlságosan habos-babos hatást érjetek el! A kedvencünk a púder rózsaszín kombinálása egyéb pasztelles fagylalt színekkel, vagy a vagány, élénk pink párosítása neonos sárgával, kiwi zölddel vagy türkizzel.

                 

Zöld: természetesség, nyugalom, pihenés, harmónia, kiegyensúlyozottság, egészség
Népszerű a semleges, nemtől független szobák kialakítása során, hiszen a zöld ugyanúgy illik kisfiúkhoz, mint kislányokhoz. Mi is nagyon szeretjük természetessége miatt, ráadásul rengeteg árnyalatban fellelhető a természetben: a vidám kiwitől a mély mohazöldig.

           

Természetesen a színek még rengeteg módon kombinálhatók, további inspirációért nézzétek meg folyamatosan frissülő Pinterest albumunkat.

Képek forrása: Pinterest és babyberry

Ha tetszett a cikk, olvasd el korábbi írásainkat is babaszoba berendezés témában!

> Mire figyeljünk a babaszoba világításával kapcsolatban?
> Babakelengye sorozat – 1. rész: bútorok
> 10 praktikus tanács a babaszoba berendezéséhez

Iratkozz fel a babyberry hírlevélre itt, hogy ne maradj le hasznos cikkeinkről, újdonságainkról, akcióinkról!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog