x
Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Babaszoba hőmérséklet – mi az ideális?

Babaszoba hőmérséklet – mi az ideális?

Amikor hazavisszük a babánkat, biztosan felmerül bennünk a kérdés, hogy hány fok legyen az újszülött szobájában?

Olyan picurka és magatehetetlen, nehogy megfázzon szegény! A szülői féltés eredménye általában az, hogy túlöltöztetjük a babát és túlfűtjük a szobáját, ami szintén nem tesz jót neki.

Nézzük, mi az ideális babaszoba hőmérséklet!

A szakmai ajánlás szerint a babaszoba ideális hőmérséklete 20-21 fok. Az újszülött életének első heteiben még ennél is magasabb, 22-24 fok. A gyermekgyógyászok azt javasolják, hogy 4 hetes koráig tartsuk ezt a magasabb hőmérsékletet, majd hetente 1 fokkal csökkentsük azt, amíg elérjük a 19-20 fokot.

Ezzel szemben Nyugat-Európában csupán 18-19 fokot ajánlanak. Mivel nyugaton sem fagynak meg a babák ezen a hőmérsékleten, Te is nyugodtan kipróbálhatod. Köztudott, hogy a hidegben alvás egészséges, így bátran kísérletezz a babaszoba hőmérsékletével!

De honnan tudod, hogy a babád fázik, vagy esetleg melege van?

Azt, hogy melege van, könnyebb megállapítani. A meleg szobában nyugtalanabbul alszik, sokszor felsír. Az igazi bizonyíték az, ha alvás közben hátul a tarkója forró, esetleg még izzad is. Ilyenkor biztosan melege van.

Azt, hogy fázik, nehezebb megállapítani, ugyanis a picik hőháztartása még kevésbé fejlett. Ezért a kezük és lábuk sokkal hamarabb lesz hideg, mint a felnőtteké. Ha hideg a babád keze, még nem feltétlenül fázik. Érdemes benyúlni a ruhája alá, a mellkasán vagy a hátán megtapintani a bőrt. Ha itt is hideg, biztosan fázik.

A 18-19 fokos szobában sem fog azonban fázni, ha megfelelően öltözteted fel az alváshoz.
Kerüld a vastagon bebugyolálást, ami akadályozza a bőr szellőzését és az izzadság elvezetését. Érdemes vékony, de meleg baba pizsamát adni rá. Lehetőség szerint válasszunk természetes anyagból készült hálóruhát.

Babaszoba hőmérséklet télen

Baba bebugyolálva

 

A babaszoba hőmérsékletét télen könnyű beállítani, hiszen a fűtést tudjuk szabályozni. Attól függően, hogy mennyire fázós a baba, az ideális hőmérséklet alváshoz lehet 18-19 vagy 20-21 fok.

Persze ha a babaszobában fürdetjük a babát, akkor a fürdetés idejére érdemes a hőfokot kicsit feljebb tekerni. A hőmérséklet a baba fürdetésekor legyen 23-24 fok.
Ez viszont az alváshoz sok, úgyhogy jobban tesszük, ha fürdetés után rövid szellőztetést tartunk – persze úgy, hogy a baba meg ne fázzon!

Ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemesebb a babát a fürdőszobában fürdetni, ahol egy elektromos radiátorral akkor is gyorsan kellemes hőmérsékletet tudunk csinálni, ha egyébként még nem fűtünk.

Télen a babaszoba hőmérséklete mellett a levegő páratartalmára is oda kell figyelnünk. A babaszoba ideális páratartalma kb. 60%. A fűtéstől ez könnyen csökkenhet, ilyenkor gondoskodjunk a babaszoba levegőjének párásításáról!

Babaszoba hőmérséklet nyáron

Baba alszik

Nyáron nehezebben tudjuk befolyásolni, hogy mennyire legyen meleg a babaszobában. Ez főként az időjáráson és a szoba elhelyezkedésén múlik. Ha tetőtérben van a babaszoba, a legnagyobb melegben altassuk inkább egy lenti, hűvösebb helyiségben.

Kerüljük a légkondicionáló használatát! A légkondi ugyanúgy szárítja a levegőt, mint a fűtés, és a légkondicionálóban elszaporodó baktériumok akár komoly betegséget is okozhatnak. Ha mégis akkora a hőség, hogy muszáj bekapcsolnunk, csak néhány fokkal csináljunk hidegebbet az eredeti hőfoknál! Ügyeljünk arra is, hogy a hideg levegő ne áramoljon egyenesen a babára!

Ha ventillátort használunk, akkor se irányítsuk egyenesen a babára! A huzatban könnyen megfázhat. A ventillátort használjuk inkább arra, hogy a lakás hűvösebb helyiségeiből áramoltassuk a levegőt a babaszobába.

Használjunk természetes hűtési megoldásokat:

> Húzzuk be a sötétítőt vagy engedjük le a redőnyt, amikor a legjobban tűz a nap.
> Lehetőség szerint este vagy hajnalban szellőztessünk, amikor kint lehűlt a levegő.
> Takaró helyett használjunk vékony, pelenkaszerű anyagból készült takarót
> Ne féljünk a babát levetkőztetni! Nagy melegben elég egy vékony ujjatlan body, kánikulában akár egy szál pelenkában is aludhat.
> Fürdessük langyos vízben lefekvés előtt! Ne csak este, ez a napközbeni elalvásnál is segít.

Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Gyerekkel utazni nagy kaland. Egy csomó érv szól amellett, hogy miért utazzunk kisgyerekkel. Például az, hogy 3 éves kor alatt ingyen repülnek. Ráadásul egy kisbaba sokat alszik, hordozóban könnyen magunkkal vihetjük bárhova, sőt, még elszaladni sem tud előlünk. Persze érthető, hogy sokan félnek gyerekkel utazni, főleg, akik először készülnek ilyesmire.  Adunk 3 praktikus tippet, hogy az utazás gyerekkel ne rémálom, hanem tényleg kikapcsolódás legyen.

2018. június 1 és 30. között minden 15.000 Ft feletti vásárláshoz egy babyberry útravaló hátizsákot adunk AJÁNDÉKBA!

Bár a gyerekszoba dekorációt csak néhány évre tervezzük, mégis nagyon fontos, hogy körültekintően alakítsuk ki. A babaszoba tapéta színe és mintája meghatározza az egész helyiség hangulatát. Összeszedtünk néhány hasznos tippet és képet inspirációul. Nézd meg őket!