Termékek Menü

Babaszoba festése – tippek és tanácsok

Babaszoba festése – tippek és tanácsok

A babaszoba festése a szülőknek fontosabb kérdés, mint a gyereknek, hiszen az újszülött az első időkben nem érzékelik még, milyen színű szobába érkezik, vagy hogy milyen dekoráció van a falon.

Akadnak persze kivételek, hiszen a túl élénk, esetleg túl sötét színek nem feltétlenül jók a babának, ám az első hónapokban érdemes visszafogottnak lennünk, amíg ki nem alakul, mit szeret vagy esetleg mitől fél a gyerek.

Szóval a babaszoba festése mégsem a legegyszerűbb dolog, ezért próbáljuk meg az alábbiakban kicsit körbejárni a kérdést, és adni pár apró tanácsot.

Babaszoba festése – honnan kezdjük?

Nem is olyan könnyű belevágni, hiszen már az elején több fontos kérdést is tisztáznunk kell. Egyfelől nagyon fontos időben elkezdeni, hogy a falnak legyen ideje megszáradni, már csak a baba egészsége miatt is. Tehát ne az utolsó pillanatban kapjunk a fejünkhöz!

A babaszoba funkciója

El kell döntenünk azt is, mi lesz a babaszoba funkciója: elég nagy-e ahhoz, hogy a gyerek ott is játsszon, vagy éppen csak a kiságy fér bele, és pár apróság, napközben a gyerek máshol tölti majd az idejét?

Kinek fontos?

A babaszoba festése előtt érdemes őszintén kicsit magunkba néznünk és eldönteni, a gyereknek vagy saját magunknak festjük ki a szobát. Ez nem önzés, egy anyának legalább olyan fontos, hogyan néz ki a babaszoba, mint a babának. A meleg, megnyugtató színek pedig nemcsak a gyerekre hatnak, hanem a szülőkre is, és ez sokszor jól jöhet.

Fő a variálhatóság!

Amit a baba születése előtt eltervezünk, egyáltalán nem biztos, hogy a baba születése után is igaz lesz (különösen, ha első gyerekről van szó), és az idő múlásával is könnyen változhatnak az elképzelések és az igények.

Fontos tehát, hogy olyan festést válasszunk, ami mellé jól lehet variálni a dekoráció többi részét és a berendezést, mert kinek van kedve félévente, évente újrafesteni a szobát?

Babaszoba festése – mit fessünk?

Az első, mindent meghatározó kérdés: mit fessünk a falra? A variációk tárháza végtelen, pár alaplehetőség:

> sima, egyszínű festés (természetesen kellemes, megnyugtató színnel)
> sima festés, de több színnel
> mesejelenet, figurális festés
> egyszínű fal, amit falmatricákkal vagy dekorációs feliratokkal dobunk fel

A döntés nem könnyű, de érdemes a képességeinkhez mérten dönteni, mert ugyan számtalan sablon létezik, némi kézügyesség nem árt a komolyabb falfestéshez.

A sima egy- vagy többszínű festés előnyei elvitathatlanok (jól variálható, könnyebb utánfesteni, egyszerűbben változtatható), viszont nem túl izgalmas választás.

Figurákat festeni a már említett sablonok ellenére is bonyolultabb művelet, ha mindenképpen emellett döntünk, akkor olyan képet válasszunk, amit

> csak le kell másolni
> nincs benne színátmenet
> elég a figurákat kifesteni
> és meghúzni a kontúrokat

Ezért talán a legegyszerűbb megoldás a matricázás, ráadásul a falmatricák könnyen felragaszthatók, ha valamiért nem tetszik a gyereknek, vagy megunta, esetleg bepiszkolódott, akkor pedig egyszerűen eltávolíthatók.

Babaszoba festése – és mivel?

A festéshez szükségünk lesz festékre és ecsetre. De melyikből milyet válasszunk?

> ecset – a puhább sörtéjű ecsetekkel szebb kontúrokat lehet húzni, a durvábbak az árnyalatok felvitelénél tesznek jó szolgálatot
> festék – jó színtakarású legyen, mert a részletgazdag rajzokat sok munka átfesteni. Akármilyen furcsán hangzik, megfontolandó a kültéri festék használata, ezek ráadásul vízállók

Babaszoba festése – játék a színekkel

A vállalkozó szelleműek maguk is kikeverhetik a színeket, ilyenkor a fehér alapszín minősége meghatározó (keverhetünk egy kicsit belőle a feketébe is). Az élénkebb színekkel azért érdemesebb óvatosan bánni, mi nem is nagyon vágnánk bele, inkább megvennénk készen, de ha valaki érez magában elég tehetséget és türelmet hozzá, akkor hajrá!

Bár már korábban is írtunk róla részletesebben, azért érdemes pár gyakrabban használt szín esetében átfutni, mit is sugároznak magukból!

> kék - felelősség, bizalom, nyugalom, erő
> fekete - hatalom, elegancia, merészség
> lila - izgalom, energia, kreativitás, varázslatosság
> piros - szeretet, szerelem, szenvedély, bátorság
> fehér - tisztaság, őszinteség, megbízhatóság, egyszerűség
> sárga - boldogság, melegség, energia, vidámság
> zöld - természetesség, nyugalom, harmónia, egészség

Babaszoba festése – a kivitelezés

Most már sok mindent tudunk, eldöntöttük, mit viszünk fel a falra, azt is, hogy milyen színekkel dolgozunk, kezünkben az ecset – a kérdés most már az, miként visszük fel a falra a remekművet.

A legegyszerűbb, ha projektorral (diavetítővel) kivetítjük a képet, és egyszerűen átfestjük a körvonalakat. Ha ez valamilyen okból nem megoldható, viszont nem bízunk magunkban annyira, hogy szabad kézzel nekiálljunk a falnak, akkor papírról is átrajzolhatjuk az alakokat a falra, de ehhez sok türelem kell, pláne, ha a kép nem fér fel egyetlen papírlapra (ami esélyes), mert ilyenkor állhatunk neki négyzetrácsozni.

Vigyázzunk arra, hogy ne kenjük el a falon a friss festést, érdemes felülről lefelé haladni, a jobb kezesek balról jobbra, a balkezesek jobbról balra tartsanak.

Ha kérdésed van, tippeket, ötleteket szeretnél, fordulj bátran a babyberry szakértőihez!

(Fotó: pixabay.com/ErikaWittlieb)
Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Az internet tele van DIY videókkal arról, hogy készíts gömblámpát házilag. A dolog alapvetően egyszerű, kell hozzá egy csomó hímzőfonal, jó pár lufi, és egy adag tapétaragasztó. Na meg persze jó sok türelem, amíg a fonalakat feltekergeted. Nekünk mégis van egy jó érvünk arra, hogy miért ne készíts gömblámpát házilag. Meg fogsz rajta lepődni, hogy mi az.
Egy csomó írott és íratlan szabályt kell betartani, amikor új jövevény érkezik a tágabb családba, vagy baráti körbe. Még ha volt is babaváró parti, ott sem az volt a legfontosabb téma, hogy mik a babalátogatás szabályai. Most végre itt a pihe-puha újszülött, és tűkön ülve várod, hogy megcsodálhasd! De mikor, hogyan, mennyi ideig tedd tiszteleted a friss szülőknél? Mit illik, és mit nem? Összeszedtük a legfontosabbakat.

Szeretnénk, hogy minden anyuka könnyedén kialakíthassa a harmonikus babaszobát, amiben a termékek jól passzolnak egymáshoz és mind magas minőséget képviselnek.