Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Babaszoba berendezése

Babaszoba berendezése

A babaszoba berendezése a (leendő) szülők egyik kedvelt foglalatossága, hiszen ilyenkor már lehet álmodozni, elképzelni, milyen lesz a kibővült család, lehet tervezgetni a közös jövőt.

A babaszoba berendezése ugyanakkor csapdákat is rejt magában, hiszen könnyen elsodorhat minket (pláne kezdő, első gyermeküket váró) szülőket a lendület, akik mire magukhoz térnek, azon veszik észre magukat, hogy telezsúfolták a szobát olyan bútorokkal, tárgyakkal, melyekről később kiderül: nincs sok szükség rájuk.

A babaszoba berendezése éppen ezért nehezebb feladat, mint elsőre gondolnánk, hiszen meg kell találnunk a megfelelő arányokat: ne maradjon ki semmi lényeges, és ne kerüljön be semmi felesleges.

Ebben próbálunk az alábbiakban segíteni pár tanáccsal!

Babaszoba berendezése – a fekvőhely

A fekhely mindannyiunk életében az egyik legfontosabb bútordarab, de fokozottan igaz ez a baba esetében, hiszen ő az első hónapokban minden idejét fekve tölti, és később is rengeteg időt tölt majd az ágyában.

Már ha ágyat veszünk neki, ez ugyanis az első hónapok idejére nem biztos, hogy mindig egyértelmű.

Lássuk, melyik fekvőhelynek mik az előnyei és a hátrányai!

> rácsos ágy – legnagyobb előnye, hogy nagyon sokáig használhatjuk. Alapvetően a gyerek 3 éves koráig minden gond nélkül alhat benne, de ha leszerelhető róla a rács (legyen az!), akkor akár tovább is. Fontos szempont, hogy állítható legyen a fekvőfelület magassága, különben a már mászó, és megfelelően kalandvágyó gyerek könnyen kieshet az ágyból.
> bölcső – legnagyobb előnye, hogy a gyerekek általában nagyon szeretik, hátránya, hogy féléves kor után már nem nagyon használható. Az első pár hónapban a baba úgyis egy helyiségben alszik a szülőkkel, tehát a bölcső ilyenkor praktikusabb is.
> babafészek – a babafészek kényelmes és biztonságos újszülött és néhány hónapos babák számára is, hiszen körülöleli a picit, így az anyaméhben töltött időszakra emlékezteti, amitől teljes biztonságban érezheti magát. Használhatjuk bárhol: kiságyban, kanapén, járókában.

A matrac

Mivel a gyerek rengeteg időt tölt a fekvőhelyen, nagyon fontos a megfelelő minőségű matrac kiválasztása. A gerinc számára a kókuszmatrac a legegészségesebb. Ha esetleg az olcsóbb megoldást választjuk, akkor jó a szivacsmatrac is, csak megfelelő keménységű legyen.

Ágynemű

A legkisebbeknek paplan és párna nem szükséges, viszont a fej alá mehet egy (biztonságosan rögzített) textilpelenka. A hálózsákban általában jól alszanak a babák (főleg a mocorgósabbak), de takaróból is érdemes többet beszerezni (kintre-bentre), előbb-utóbb biztosan lesz egy kedvence is.

Rácsvédő

Nemcsak dekorációs elem a rácsvédő, hanem nagyon fontos kiegészítő is, hiszen óvja a gyerek fejét. Válasszunk olyan rácsvédőt, ami a kiságy teljes hosszában körbeér!

Elhelyezés

Nem mindegy, hová helyezzük a baba fekvőhelyét, lehetőleg egy csendes, árnyékosabb sarok legyen, és ha az ablak közelében utcai lámpa van, akkor figyeljünk arra, hogy fénye ne zavarja a gyerek álmát.

Babaszoba berendezése – a pelenkázó és a szoptatós fotel

Mivel a pelenkázás a mindennapjainak része 2-3 évig, ezért nagyon fontos, hogy a pelenkázó legyen kényelmes a babának és a szülőnek egyaránt.

A pelenkázó legyen

> megfelelően magas (ne kelljen hajlongani)
> de biztonságos (ne essen le a gyerek)
> kényelmes
> könnyen tisztítható (esetleg cserélhető huzattal)

A célra teljesen megfelel egy komód, vagy a kiságy végére helyezett merev pelenkázó lap, esetleg egy szivacsos változat, a lényeg, hogy könnyen mozgatható legyen.

Praktikus, ha a pelenkázó mellett tartjuk a szükséges kellékeket:

> pelenka
> popsitörlő
> popsikrém

Ehhez válasszunk nyitott tárolókat, hogy fél kézzel is könnyen hozzáférjünk!

Babaszoba berendezése – színek és fények

Célszerű, ha kétféle világítást tervezünk a babaszobába.

> erősebb – az ébrenlét, játék, pelenkázás idejére
> gyengébb – éjszakára, alváshoz, etetéshez

A már kicsit nagyobb gyerekek sem szeretnek koromsötétben aludni, sokáig hasznát vesszük majd egy jó minőségű éjjeli lámpának vagy éjjeli fénynek. Nem érdemes rajta spórolni, mert sokat fog égni…

Ami a színeket illeti, ezek kiválasztása fontosabb, mint gondolnánk, különösen, ha mintát is szeretnénk rá. Kellemetlen, ha a 2-3 éves gyerek hirtelen túl "kicsisnek" érzi a szoba falát, mi pedig állhatunk neki átrendezni és festeni. Ezért jó megoldás lehet a könnyen cserélhető falmatrica.

A színválasztásnál figyeljünk a harmóniára, a színes kiegészítők mellé inkább semlegesebb, egyszínű fal illik, és fordítva: ha nagyon színes a fal, akkor egyszínű bútorokat válasszunk. Két-három erős színnél egyszerre többet ne használjunk.

A babaszoba berendezéséhez rengeteg tippet, ötletet kaphatsz a babyberry szakértőitől, keresd őket bátran!

(Fotó: pixabay.com/andremergulhaum)

Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
Ha valami igazán különleges és stílusos karácsonyi ajándékkal szeretnétek meglepni babás vagy kisgyerekes ismerősötöket, akkor jó helyen jártok: megmutatjuk most Nektek, hogy mik a kismamák és mamik abszolút kedvencei nálunk – ezek közül bármit is választotok, biztosan nagy sikeretek lesz!
Évente egyetlen egyszer, kizárólag a Black Friday alkalmából tudsz 15% kedvezménnyel vásárolni a babyberry webáruház teljes választékából – ezt a lehetőséget semmiképpen se hagyjad ki!
Egy új, nagyon izgalmas játékot indítottunk, aminek végén egy 15.000 Ft értékű babyberry utalványt sorsolunk ki! 7 nap alatt 7 olyan hazai tervezővel ismerkedhettek meg, akiknek a munkái megtalálhatóak a babyberry webáruházban is.