Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Menü

Babakelengye sorozat – 1. rész: bútorok

A babaszoba berendezése, bútorok

Számtalan cikk és lista készült már az első babájukat váró kismamák számára, hogy segítsék az eligazodást a rengeteg elérhető babás-mamás termék világában, a babakelengye összeállításában. Azonban azt vettem észre, hogy a legtöbb lista korántsem teljes körű, és sokszor csak felsorolásokat találunk, azonban az első kismamáknak sokszor ezek nem sok segítséget jelentenek, hiszen nem mindig tudják, mire miért van szükségük – vagy esetleg nincs is szükségük. Tapasztalatunk szerint sokszor rengeteg olyan elem kerül ezekre a listákra, amikre igazából nincs is feltétlenül szükség, vagy nem rögtön a legelején. Ezért mi igyekeztünk egy olyan ajánlást összeállítani, ami valóban csak a nélkülözhetetlen darabokat tartalmazza, majd el is mondjuk Nektek, hogy miért van rá szükség, valamint segítünk abban is, hogy mire figyeljetek oda a választásnál.

Mivel az új családtag érkezésére való felkészülés és a szükséges bútorok, ruhák, kiegészítők beszerzése egy összetett feladat, ezért arra gondoltunk, témákra bontva nyújtunk segítséget egy babakelengye cikksorozat formájában. Így van rá lehetőség, hogy körbejárjuk az adott témát, és ne csak egy listát írjunk, hanem személyes tapasztalatainkat is megosszuk Veletek, és a különböző lehetőségek felsorakoztatásával egy picit könnyebbé és hatékonyabbá tegyük az előkészületeket.

Első cikkünkben az alapokkal, vagyis a babaszobába szükséges bútorokkal foglalkozunk. A bútorokkal kapcsolatban alapvetően fontos, hogy minél természetesebb anyagokat válasszunk, vagyis ha például magunk festjük vagy lakkozzuk le, akkor ne használjunk mérgező vegyi anyagokat. A bútorok legyenek biztonságosak, vagyis próbáljuk kerülni az éles sarkokat, kemény fémes felületeket, amik balesetet okozhatnak, és válasszunk minél stabilabb darabokat, amiket nehéz a gyerekeknek szétszedni, felborogatni. Végül pedig ne felejtsük el, hogy babák nagyon gyorsan cseperednek, és ha szeretnénk, hogy ne csak rövid ideig használjuk a bútorait, akkor válasszunk strapabíró darabokat, amik akár egy kis átalakítással a gyerekszobában is használhatóak lesznek később.

Függetlenül attól, hogy a leendő babának lesz-e külön szobája, vagy a szülők hálószobájában lesz-e az otthona, van néhány bútordarab, amikre mindenképp szüksége lesz már a legelején. Az első és legfontosabb: a baba fekhelye. Rengeteg különféle nézet és iskola van azzal kapcsolatban, hogy a baba külön aludjon-e a kedzeti időkban vagy az anyukájával – mi ebben nem szeretnénk, és nem is tudnánk igazságot tenni, így inkább sorra vesszük a lehetőségeket.

Klasszikus rácsoságy: a lehetőségek tárháza végtelen, már néhány tízezer forinttól akár a több százezer forintos egyedi kiságyig mindent lehet kapni színben, formában, kialakításban, így a szülők igényeire és pénztárcájára van bízva, hogy mit választanak. Az általános méret 60 x 120 cm vagy 70 x 140 cm, a legtöbbnek állítható a magassága (újszülött korban magasabban van az ágy lapja, hogy kényelmesen kivehessük és visszatehessük a babát napjában többször, míg amikor már tud ülni, állni, akkor leereszthessük a biztonságosabb, alacsonyabb magasságba), a rácsok közül néhány kivehető, esetleg az egyik oldal leszerelésével heverővé alakítható.  Ha kevés a hely a szobában, akkor érdemes olyan változatot választani, ami ágyneműtartóval is kiegészíthető. Az ágyba még mindenképp szükségünk lesz egy matracra is, amiből szintén rengeteg változat elérhető a sima szivacstól a kókusz matracokig – az általános javaslat viszont az, hogy inkább kemény, mintsem puha matracot válasszunk.

         

Bölcső, mózeskosár, függőágy: a rácsoságyon kívül léteznek alternatív fekhelyek is, amiket szintén fontolóra vehetünk. Sokan szeretik a bölcsőt, mert kellemes ringásának köszönhetően a babák könnyebben megnyugszanak, hiszen az anyaméhbeli időszakra emlékezteti őket. Hátránya csak annyi, hogy a kisebb méretük miatt a babák hamar kinövik, így néhány hónaposan újabb fekhelyre lesz szükségük. Ugyanez igaz a mózeskosárra is – bár legtöbbjük nagyon esztétikus, praktikussági szempontból nem igazán ajánljuk, mert elég picikék. A függőágy vagy fekvőhinta is a ringatás pozitív élményeire épít, viszont inkább a rövidebb, napközbeni alvásokra ajánlott, amikor tudjuk felügyelni a picit, amíg a hintában alszik. Előnye, hogy sok változata akár 15 kg-ig is bírja a terhelést és állítható magasságának köszönhetően később beltéri hintának is használható.

         

Együttalvás: az együttalvás hívei számára jó hír, hogy már többféle olyan megoldás is létezik, ami biztonságosan használható és a franciaágy bővítésével az apukák sem szorulnak ki a kanapéra. Az ún. babaöböl vagy baba-mama ágy is főleg az első időszakban segít, hiszen kisebb mérete miatt hamar kinövik a babák. Viszont lehet belőlük olyan változatot is kapni, amire az oldalfalat felszerelve egy normál rácsoságyat kapunk, amit a lakás bármely pontjára áthelyezve tudunk használni.

      

A baba fekhelyéhez kapcsolódóan szükséged lesz még néhány gumis lepedőre, jó pár textilpelenkára a baba feje alá, rácsvédőre az ágy köré, hogy a baba ne üsse be magát vagy szoruljon be a rácsok közé, valamint egy-két hálózsákra és néhány könnyebb takaróra.

         

Sokan esküsznek a pólyára, ami szintén az anyaméhbeli állapotokat hivatott felidézni azáltal, hogy szorosan a baba köré csavarodik. Bugyolálni szokták a babát takaróval is, de ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy előbb mindenképp várd meg, hogy a Te babád igényli-e, és ha úgy érzed, szüksége van rá, még utólag is tudsz vásárolni neki egy pólyát – azonban nem minden baba szereti a bugyolálást, így felesleges költségektől kímélheted meg magad, ha kivársz egy picit.

A másik legfontosabb bútordarab a pelenkázó, ami lehet egy speciális pelenkázó állvány vagy egy hagyományos komód is, de ahol kevés a hely, ott praktikus megoldás lehet a rácsoságyra illeszthető pelenkázó is. A pelenkázó állomás kialakítása azért nagyon fontos, mert így egy helyen tarthatod a pelenkázáshoz szükséges kellékeket, és minden kéznél van, amikor szükség van rá – gondolj bele, az éjszaka kellős közepén, amikor félkómásan teszed tisztába a babád, mennyire fontos, hogy mindent szépen rendezetten egy helyen tárolj! Mivel a pelenkázót sem fogod örökké használni (a totyogó gyerekeket sokszor már szaladgálás közben kell tisztába tenni), ezért felesleges óriás költségekbe verned magad. Válassz olyan pelenkázót, amit később komódként vagy fiókos szekrényként tudsz használni a gyerekszobában vagy a lakás más részén is.

Fontos, hogy a pelenkázó legyen nagyon stabil és még ha van is egy kis kerete, soha, de soha ne hagyd a babádat egy másodpercre sem őrizetlenül – a csecsemő sürgősségin a pelenkázóról leesett babák fordulnak elő a leggyakrabban!

A pelenkázás kellékei:

> pelenkázó matrac: fontos, hogy legyen vízhatlan, könnyen letörölhető, tisztítható! Sokan nem szeretnik a babát közvetlenül a hideg szivacsra tenni, ezért választhatunk hozzá huzatot, amiből legalább 2-3 darabot vegyünk, hogy mindig legyen egy-egy pótdarab, amikor a másik mosásban van.
> nyitott tárolók: ezekben tarthatjuk a tiszta pelusokat, a popsitörlőt, a popsikrémet, az első időszakban a köldökcsonk ápolásához a kellékeket. Azért fontos, hogy nyitottak legyenek ezek a tárolók, hogy minél könnyebben hozzájuk férhessünk pelenkázás közben, amikor néha 2 kéz is kevésnek tűnik. Szintén itt érdemes tartani egy-két játékot vagy cumit is, ami segít lefoglalni a babánkat, amíg mi igyekszünk minél gyorsan tisztába tenni őt.
> zárható tetejű szemetes: amibe a használt pelusok kerülnek. Ez lehet egy egyszerű fedeles vödör is, de vannak speciális pelenka tároló kukák, amik elzárját a kellemetlen szagot és a baktériumokat.
> szennyeskosár: szintén praktikus a pelenkázó közelében tartani.

         

Fotel: akár szoptatsz, akár cumisüvegből etetsz, egy fotelre mindenképpen szükséges lesz – praktikusan a babaszobában vagy az ágy közelében egy nyugodt, csendes, fényvédett helyen. Amikor szoptatós fotelt választasz, a legfontosabb szempont, hogy legyen kényelmes, jól párnázott, ne legyen túl magas a karfája, hogy kényelmesen tudj benne ülni, akár hosszabb ideig is, miközben a karodban tartod a kisbabád. Ez lehet akár egy hintaszék, vagy egy sima fotel lábtartóval, nem szükséges feltétlenül drága speciális szoptatós fotelt vásárolni – érdemes hosszútávon gondolkozni és olyat választani, ami később a nappaliban is jól mutat majd.

         

Világítás: a babaszobaában a mennyezeti lámpán kívül szükséged lesz helyi fényekre is, amik az éjjeli etetés vagy pelenkázás alkalmával diszkréten világítanak csak, mint példálul egy állólámpa, egy falikar vagy egy speciális gyerekeknek tervezett éjjeli fény. Mivel a világítás megtervezése egy összetettebb feladat és rengeteg a lehetőség, hamarosan egy külön tematikus cikkben foglalkozunk a világítással, amihez sok-sok inspirációs fotót is mutatunk majd.

Szekrény, tárolók, polcok: eleinte nem lesz szükségetek sok szekrényre, a babák apró ruhácskái meglepően kis helyen is elférnek. Inkább sok polcot vagy fiókot válassz, az akasztós ruháknak elég egy rövidebb, alacsonyabb rész is. A mi javaslatunk, hogy a fiókba tegyetek kisebb tárolókat, fedél nélküli dobozokat, amik segítenek rendszerezni az aprócska harisnyákat, zoknikat, textilpelusokat, sapkákat, sálakat.

      

Végül pedig néhány dolog, amire nincsen szükség – legalábbis nem az első pillanattól:

> baldachin az ágy fölé: csak útban van a napközbeni sok kivevésnél-betevésnél
> ágynemű: paplanra és párnára nincsen szüksége a kisbabának, mert a vízszintes a legegészségesebb póz számára
járóka: az első időkben a babád nem képes még helyváltoztatásra, így ha épp nem tudsz rá figyelni, viszont szeretnéd, ha a közeledben lenne, amíg a konyhában vagy a nappaliban teszel-veszel, egy puha, meleg szőnyegre is le tudod tenni.

Képek forrása: Pinterest és babyberry

Ha tetszett a cikk, olvasd el korábbi írásainkat is babaszoba berendezés témában!

Mire figyeljünk a babaszoba világításával kapcsolatban?
10 praktikus tanács a babaszoba berendezéséhez
Milyen színű legyen a babaszoba?

Iratkozz fel a babyberry hírlevélre itt, hogy ne maradj le hasznos cikkeinkről, újdonságainkról, akcióinkról!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog