Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Babaszoba hőmérséklet – mi az ideális?

Babaszoba hőmérséklet – mi az ideális?

Amikor hazavisszük a babánkat, biztosan felmerül bennünk a kérdés, hogy hány fok legyen az újszülött szobájában?

Olyan picurka és magatehetetlen, nehogy megfázzon szegény! A szülői féltés eredménye általában az, hogy túlöltöztetjük a babát és túlfűtjük a szobáját, ami szintén nem tesz jót neki.

Nézzük, mi az ideális babaszoba hőmérséklet!

A szakmai ajánlás szerint a babaszoba ideális hőmérséklete 20-21 fok. Az újszülött életének első heteiben még ennél is magasabb, 22-24 fok. A gyermekgyógyászok azt javasolják, hogy 4 hetes koráig tartsuk ezt a magasabb hőmérsékletet, majd hetente 1 fokkal csökkentsük azt, amíg elérjük a 19-20 fokot.

Ezzel szemben Nyugat-Európában csupán 18-19 fokot ajánlanak. Mivel nyugaton sem fagynak meg a babák ezen a hőmérsékleten, Te is nyugodtan kipróbálhatod. Köztudott, hogy a hidegben alvás egészséges, így bátran kísérletezz a babaszoba hőmérsékletével!

De honnan tudod, hogy a babád fázik, vagy esetleg melege van?

Azt, hogy melege van, könnyebb megállapítani. A meleg szobában nyugtalanabbul alszik, sokszor felsír. Az igazi bizonyíték az, ha alvás közben hátul a tarkója forró, esetleg még izzad is. Ilyenkor biztosan melege van.

Azt, hogy fázik, nehezebb megállapítani, ugyanis a picik hőháztartása még kevésbé fejlett. Ezért a kezük és lábuk sokkal hamarabb lesz hideg, mint a felnőtteké. Ha hideg a babád keze, még nem feltétlenül fázik. Érdemes benyúlni a ruhája alá, a mellkasán vagy a hátán megtapintani a bőrt. Ha itt is hideg, biztosan fázik.

A 18-19 fokos szobában sem fog azonban fázni, ha megfelelően öltözteted fel az alváshoz.
Kerüld a vastagon bebugyolálást, ami akadályozza a bőr szellőzését és az izzadság elvezetését. Érdemes vékony, de meleg baba pizsamát adni rá. Lehetőség szerint válasszunk természetes anyagból készült hálóruhát.

Babaszoba hőmérséklet télen

Baba bebugyolálva

 

A babaszoba hőmérsékletét télen könnyű beállítani, hiszen a fűtést tudjuk szabályozni. Attól függően, hogy mennyire fázós a baba, az ideális hőmérséklet alváshoz lehet 18-19 vagy 20-21 fok.

Persze ha a babaszobában fürdetjük a babát, akkor a fürdetés idejére érdemes a hőfokot kicsit feljebb tekerni. A hőmérséklet a baba fürdetésekor legyen 23-24 fok.
Ez viszont az alváshoz sok, úgyhogy jobban tesszük, ha fürdetés után rövid szellőztetést tartunk – persze úgy, hogy a baba meg ne fázzon!

Ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemesebb a babát a fürdőszobában fürdetni, ahol egy elektromos radiátorral akkor is gyorsan kellemes hőmérsékletet tudunk csinálni, ha egyébként még nem fűtünk.

Télen a babaszoba hőmérséklete mellett a levegő páratartalmára is oda kell figyelnünk. A babaszoba ideális páratartalma kb. 60%. A fűtéstől ez könnyen csökkenhet, ilyenkor gondoskodjunk a babaszoba levegőjének párásításáról!

Babaszoba hőmérséklet nyáron

Baba alszik

Nyáron nehezebben tudjuk befolyásolni, hogy mennyire legyen meleg a babaszobában. Ez főként az időjáráson és a szoba elhelyezkedésén múlik. Ha tetőtérben van a babaszoba, a legnagyobb melegben altassuk inkább egy lenti, hűvösebb helyiségben.

Kerüljük a légkondicionáló használatát! A légkondi ugyanúgy szárítja a levegőt, mint a fűtés, és a légkondicionálóban elszaporodó baktériumok akár komoly betegséget is okozhatnak. Ha mégis akkora a hőség, hogy muszáj bekapcsolnunk, csak néhány fokkal csináljunk hidegebbet az eredeti hőfoknál! Ügyeljünk arra is, hogy a hideg levegő ne áramoljon egyenesen a babára!

Ha ventillátort használunk, akkor se irányítsuk egyenesen a babára! A huzatban könnyen megfázhat. A ventillátort használjuk inkább arra, hogy a lakás hűvösebb helyiségeiből áramoltassuk a levegőt a babaszobába.

Használjunk természetes hűtési megoldásokat:

> Húzzuk be a sötétítőt vagy engedjük le a redőnyt, amikor a legjobban tűz a nap.
> Lehetőség szerint este vagy hajnalban szellőztessünk, amikor kint lehűlt a levegő.
> Takaró helyett használjunk vékony, pelenkaszerű anyagból készült takarót
> Ne féljünk a babát levetkőztetni! Nagy melegben elég egy vékony ujjatlan body, kánikulában akár egy szál pelenkában is aludhat.
> Fürdessük langyos vízben lefekvés előtt! Ne csak este, ez a napközbeni elalvásnál is segít.

Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
A JUSTa falmatricákkal könnyen megoldható, hogy a cseperedő és folyton változó csemeték szobáinak stílusát mindig az igényeknek megfelelően változtassuk. A mókás falmatricák és az egyedi képek szakértőit, a JUSTa párosát, Jucát és Rolandot kérdeztük, akinek csapata Miyo cicával teljes.
Júniusi akciónk keretében a babyberry textilből készült tárolóit vásárolhatod meg nagy kedvezménnyel: tegyél a kosaradba legalább két textil tárolót, és a második terméket féláron adjuk. Válogass bátran a színek és a méretek között, az akció bármilyen kombinációban érvényes! Ha pedig 3 tárolót veszel, a 4. terméket teljesen ingyen kapod meg. Nézz körül és válogass kedvedre!
Imádjuk a debaba KRAFT termékeket, és most még jobban megéri debabát vásárolni, ugyanis DUPLA AKCIÓVAL kedveskedünk Nektek!