Webáruházunkban cookie-kat (sütiket) használunk a még jobb felhasználói élmény érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkban elolvashatod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Köszönjük!
Termékek Menü

Babaszoba festése – tippek és tanácsok

Babaszoba festése – tippek és tanácsok

A babaszoba festése a szülőknek fontosabb kérdés, mint a gyereknek, hiszen az újszülött az első időkben nem érzékelik még, milyen színű szobába érkezik, vagy hogy milyen dekoráció van a falon.

Akadnak persze kivételek, hiszen a túl élénk, esetleg túl sötét színek nem feltétlenül jók a babának, ám az első hónapokban érdemes visszafogottnak lennünk, amíg ki nem alakul, mit szeret vagy esetleg mitől fél a gyerek.

Szóval a babaszoba festése mégsem a legegyszerűbb dolog, ezért próbáljuk meg az alábbiakban kicsit körbejárni a kérdést, és adni pár apró tanácsot.

Babaszoba festése – honnan kezdjük?

Nem is olyan könnyű belevágni, hiszen már az elején több fontos kérdést is tisztáznunk kell. Egyfelől nagyon fontos időben elkezdeni, hogy a falnak legyen ideje megszáradni, már csak a baba egészsége miatt is. Tehát ne az utolsó pillanatban kapjunk a fejünkhöz!

A babaszoba funkciója

El kell döntenünk azt is, mi lesz a babaszoba funkciója: elég nagy-e ahhoz, hogy a gyerek ott is játsszon, vagy éppen csak a kiságy fér bele, és pár apróság, napközben a gyerek máshol tölti majd az idejét?

Kinek fontos?

A babaszoba festése előtt érdemes őszintén kicsit magunkba néznünk és eldönteni, a gyereknek vagy saját magunknak festjük ki a szobát. Ez nem önzés, egy anyának legalább olyan fontos, hogyan néz ki a babaszoba, mint a babának. A meleg, megnyugtató színek pedig nemcsak a gyerekre hatnak, hanem a szülőkre is, és ez sokszor jól jöhet.

Fő a variálhatóság!

Amit a baba születése előtt eltervezünk, egyáltalán nem biztos, hogy a baba születése után is igaz lesz (különösen, ha első gyerekről van szó), és az idő múlásával is könnyen változhatnak az elképzelések és az igények.

Fontos tehát, hogy olyan festést válasszunk, ami mellé jól lehet variálni a dekoráció többi részét és a berendezést, mert kinek van kedve félévente, évente újrafesteni a szobát?

Babaszoba festése – mit fessünk?

Az első, mindent meghatározó kérdés: mit fessünk a falra? A variációk tárháza végtelen, pár alaplehetőség:

> sima, egyszínű festés (természetesen kellemes, megnyugtató színnel)
> sima festés, de több színnel
> mesejelenet, figurális festés
> egyszínű fal, amit falmatricákkal vagy dekorációs feliratokkal dobunk fel

A döntés nem könnyű, de érdemes a képességeinkhez mérten dönteni, mert ugyan számtalan sablon létezik, némi kézügyesség nem árt a komolyabb falfestéshez.

A sima egy- vagy többszínű festés előnyei elvitathatlanok (jól variálható, könnyebb utánfesteni, egyszerűbben változtatható), viszont nem túl izgalmas választás.

Figurákat festeni a már említett sablonok ellenére is bonyolultabb művelet, ha mindenképpen emellett döntünk, akkor olyan képet válasszunk, amit

> csak le kell másolni
> nincs benne színátmenet
> elég a figurákat kifesteni
> és meghúzni a kontúrokat

Ezért talán a legegyszerűbb megoldás a matricázás, ráadásul a falmatricák könnyen felragaszthatók, ha valamiért nem tetszik a gyereknek, vagy megunta, esetleg bepiszkolódott, akkor pedig egyszerűen eltávolíthatók.

Babaszoba festése – és mivel?

A festéshez szükségünk lesz festékre és ecsetre. De melyikből milyet válasszunk?

> ecset – a puhább sörtéjű ecsetekkel szebb kontúrokat lehet húzni, a durvábbak az árnyalatok felvitelénél tesznek jó szolgálatot
> festék – jó színtakarású legyen, mert a részletgazdag rajzokat sok munka átfesteni. Akármilyen furcsán hangzik, megfontolandó a kültéri festék használata, ezek ráadásul vízállók

Babaszoba festése – játék a színekkel

A vállalkozó szelleműek maguk is kikeverhetik a színeket, ilyenkor a fehér alapszín minősége meghatározó (keverhetünk egy kicsit belőle a feketébe is). Az élénkebb színekkel azért érdemesebb óvatosan bánni, mi nem is nagyon vágnánk bele, inkább megvennénk készen, de ha valaki érez magában elég tehetséget és türelmet hozzá, akkor hajrá!

Bár már korábban is írtunk róla részletesebben, azért érdemes pár gyakrabban használt szín esetében átfutni, mit is sugároznak magukból!

> kék - felelősség, bizalom, nyugalom, erő
> fekete - hatalom, elegancia, merészség
> lila - izgalom, energia, kreativitás, varázslatosság
> piros - szeretet, szerelem, szenvedély, bátorság
> fehér - tisztaság, őszinteség, megbízhatóság, egyszerűség
> sárga - boldogság, melegség, energia, vidámság
> zöld - természetesség, nyugalom, harmónia, egészség

Babaszoba festése – a kivitelezés

Most már sok mindent tudunk, eldöntöttük, mit viszünk fel a falra, azt is, hogy milyen színekkel dolgozunk, kezünkben az ecset – a kérdés most már az, miként visszük fel a falra a remekművet.

A legegyszerűbb, ha projektorral (diavetítővel) kivetítjük a képet, és egyszerűen átfestjük a körvonalakat. Ha ez valamilyen okból nem megoldható, viszont nem bízunk magunkban annyira, hogy szabad kézzel nekiálljunk a falnak, akkor papírról is átrajzolhatjuk az alakokat a falra, de ehhez sok türelem kell, pláne, ha a kép nem fér fel egyetlen papírlapra (ami esélyes), mert ilyenkor állhatunk neki négyzetrácsozni.

Vigyázzunk arra, hogy ne kenjük el a falon a friss festést, érdemes felülről lefelé haladni, a jobb kezesek balról jobbra, a balkezesek jobbról balra tartsanak.

Ha kérdésed van, tippeket, ötleteket szeretnél, fordulj bátran a babyberry szakértőihez!

(Fotó: pixabay.com/ErikaWittlieb)
Kövess minket a facebookon!
Ajándékutalvány
Babaszoba hírek
A JUSTa falmatricákkal könnyen megoldható, hogy a cseperedő és folyton változó csemeték szobáinak stílusát mindig az igényeknek megfelelően változtassuk. A mókás falmatricák és az egyedi képek szakértőit, a JUSTa párosát, Jucát és Rolandot kérdeztük, akinek csapata Miyo cicával teljes.
Júniusi akciónk keretében a babyberry textilből készült tárolóit vásárolhatod meg nagy kedvezménnyel: tegyél a kosaradba legalább két textil tárolót, és a második terméket féláron adjuk. Válogass bátran a színek és a méretek között, az akció bármilyen kombinációban érvényes! Ha pedig 3 tárolót veszel, a 4. terméket teljesen ingyen kapod meg. Nézz körül és válogass kedvedre!
Imádjuk a debaba KRAFT termékeket, és most még jobban megéri debabát vásárolni, ugyanis DUPLA AKCIÓVAL kedveskedünk Nektek!